Hlavní obsah

Fenomén Santana předvedl koncert roku

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek večer proběhla v pražské O2 Areně jedna z největších kulturních událostí roku. Kytarista Carlos Santana odehrál strhující dvouapůlhodinový koncert a donutil tančit i ty, kteří si koupili lístky na sezení.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Carlos Santana v Praze

Článek

Santana celou dobu přímo zářil energií. Když vstoupil po osmé hodině na pódium, málokdo by řekl, že je mu šestašedesát, že začínal už během jazz-rockové šesté dekády minulého století a že je jednou z ikon kultovního festivalu Woodstock, přičemž většina jeho kolegů a současníků je mrtvá nebo ukončila uměleckou činnost.

Carlos Santana nabídl své best of, průřez ohromující kariérou, která kdysi začala hity jako Black Magic Woman, Oye Como Va, Evil Ways, Jingo, Se a Cabo a také nesmrtelnou baladickou Samba Pa Ti se slavným poklidným úvodem přecházejícím v rytmické finále.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Šetašedesátiletý Santana dával do hry všechno.

Z novějších skladeb zahrál třeba Corazon Espinado, Maria Maria a Foo Foo a příznivce Erika Claptona potěšil coververzí Sunshine of Your Love.

Během koncertu si nebral oddechový čas, nepřetržitě do lidí „pálil“ svá kytarová sóla. Z velké části se s kapelou vrhal do improvizací – u muzikanta jeho formátu také nikdo nečeká, že jen suše odehraje studiové album – a neobyčejně zručně kombinoval lyrické pasáže, načichlé jazzovou hrou, s hlučnými tanečními, v nichž jeho dva bubeníci neúprosně diktovali živelné a hypnotizující rytmy latinoamerického a afrického původu. V pozadí je vhodně doplňovaly videoprojekce tančících afrických kmenů i mladičkého Santany na Woodstocku.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Santana nabídl průřez celou kariérou.

Vedle bubeníků je třeba ocenit i varhany, baskytaru, dechy a dva mladé zpěváky, Andyho Vargase a Tonyho Lindsaye, kteří splnili svou funkci na jedničku a kromě zpěvu přinesli živý pohyb na pódiu a kontakt s publikem.

Řada lidí měla lístky na sezení, ale při takové hudbě se jednoduše sedět nedá.

Celkové hodnocení: 95 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám