Hlavní obsah

Ve Vizovicích o víkendu pokračoval rockový hudební festival Masters Of Rock

Právo, Jiří Štraub

V pátek už účastníky Masters Of Rock nesmáčel občasný déšť, jako tomu bylo první den ve čtvrtek. Vyčasilo se a na hlavní Ronnie James Dio Stage se představily kapely jak z různých koutů Čech a Evropy, tak třeba i z Ameriky. Mezi nimi byly i maskované finské legendy Lordi.

Foto: Josef Omelka, ČTK

Vizovický festival Masters of Rock navštívilo přes 20 000 lidí.

Článek

Druhý den Masters Of Rock odstartovali nadějní čeští rockeři Gate Crasher. Po nich se se svou kapelou představil kytarista Daniel Krob nebo očekávání Finové The 69 Eyes.

O vrchol pátečního večera se ale postarali němečtí metalisté Rage, kteří s sebou přivezli symfonický orchestr a přehráli celé své nové, zatím nevydané album.

Po nich přišel na scénu s bláznivým humorem a propracovanou progresivní hudbou Kanaďan Devin Townsend. Jeho show doprovázely abstraktní projekce, jež v kombinaci s jeho muzikou tvořily až hypnotický zážitek.

Punková legenda The Exploited, která měla páteční program uzavírat, se bohužel nemohla dostavit kvůli zdravotním potížím jednoho z členů skupiny.

V sobotu diváky bavila především hororová show finské partičky Lordi. Na ní se shromáždila drtivá většina návštěvníků festivalu. Seděli a stáli všude, kde se jen dalo.

Před muzikanty se rozprostíralo obrovské moře zvednutých rukou a roztřepaných hlav. Nad nimi se tyčil mystický frontman Mr. Lordi jako mohutné monstrum s rudýma očima, které rozezpívávalo se svou partou příšer celý areál hymnami jako Hard Rock Hallelujah. Tu zahajovala předehra šílené zombie klávesistky, jež zůstala chvíli na pódiu sama a nevinným hláskem se ptala lidí: „Chcete si se mnou hrát?“ Sklidila bouřlivé reakce.

Virtuózní Malmsteen

Když Lordi dokončili své představení plné pyrotechnických efektů, masek a strašidelných kulis, ujal se slova kytarový virtuos Yngwie Malmsteen. Tento švédský mág předváděl kombinaci metalové a klasické hudby. Publikum sice od Lordi prořídlo, ale zato si se zatajeným dechem vychutnávalo Malmsteenova muzikantského génia.

Kytaristovy prsty se nezastavily. Doprovázela ho sehraná kapela, s níž strávil koncert před stěnou reprobeden z Marshallů. Přivezl kytarové orgie, jimiž je proslulý.

Mimochodem, vizovický festival Masters of Rock jako jediný v Evropě dokázal pro letošní léto Malmsteena získat. Padesátiletý kytarista, jenž je považován za jednoho z nejlepších na světě, vystoupil v létě už jen v Dubaji. V České republice se představil teprve podruhé, a to po patnácti letech.

Foto: Josef Omelka, ČTK

Německá heavymetalová skupina Accept vystoupila 11. července ve Vizovicích na festivalu Masters of Rock. Na snímku jsou (zleva) kytaristé Herman Frank a Wolf Hoffmann a baskytarista Peter Baltes.

Ve Vizovicích si na tiskové konferenci před vystoupením pochvaloval, že vždy dělal jen takovou hudbu, jakou chtěl. Užívá si také luxusu vlastního nahrávacího studia, které má ve svém domě v americkém Miami, řekl novinářům.

Nezahálela ani druhá scéna, na níž se střídaly převážně české kapely. Jmenovat můžeme například nadějné The Snuff, kteří se do povědomí fanoušků dostali zejména díky turné s kapelami Harlej a Škwor. Své předvedli i Five O’clock Tea, kteří nabídli nápadnou kombinaci rapu a rocku.

V areálu byla neustále slyšet reprodukovaná hudba, a to i nemetalová. Ve stánku Urban Zone celý den mixoval DJ elektronickou muziku. Tato malá scéna fungovala na festivalu jako příjemná zvláštnost a našlo se mnoho tanečníků, ať už recesistů, nebo opravdových fanoušků taneční muziky, kteří si ji oblíbili.

Včerejšímu poslednímu dni vévodil noční koncert skupiny Avantasia, která festival ukončila tříhodinovou show.

Reklama

Výběr článků

Načítám