Hlavní obsah

Hrdá brněnská bilance skláře Pavla Wernera

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Královská kaple hradu Špilberku v Brně se díky mnohaleté aktivitě ostravského výtvarného teoretika Jiřího Bohdálka čas od času promění v kouzelnou svatyni českého ateliérového skla. Během této letní sezóny v ní návštěvníci najdou dílo Pavla Wernera, rodáka z Otrokovic, který patří mezi světovými sklářskými výtvarníky k výrazným tvůrčím osobnostem.

Foto: Peter Kováč, Právo

Pavel Werner, sklářský objekt Letem světem, 2005, lité sklo

Článek

Autora lákají především sochařské problémy, jakými jsou hladká a drsná struktura povrchu objektů, prostorové vztahy tvarů, konstrukce i expresivní modelace. Proces vzniku začíná vždy promyšleně a racionálně. Na počátku je zpravidla kresba a pak přesná sochařská forma v materiálu, do kterého lze vlít rozžhavené sklo.

Při práci v samotné sklárně však Werner manipuluje s náhodou, která jakoby dotváří jeho fantazii. Objekty mají podobu předmětů nebo figur, někdy se více a jindy méně přichylují k abstrakci.

Světelné efekty na skle

Autor ukazuje sklo jako nádherný materiál, jehož průzračnost dokáže vykouzlit efekty, které jsou nevšední a proměnné. Na nich mu velmi záleží. Různá intenzita světla dokáže esteticky i emocionálně změnit působnost celku díla, s čímž cíleně počítá. Přidáním skleněné suroviny se mění škála barev, od průsvitných po sytě temné, ale také průhlednost sochařského objektu.

Werner si našel jednoduchou a snadno realizovatelnou technologii. „Nemám moc peněz a sklárny jsou dnes pro výtvarníky nesmírně drahé, takže musím volit jednodušší a nekomplikované prostředky pro realizaci. Ale naučil jsem se, jak se dá docílit mnoha zajímavých a nečekaných efektů, aniž by člověk slevil z tvůrčích záměrů,“ tvrdí.

Výstava v Brně na Špilberku je ohlédnutím za celou jeho životní tvorbou. Je to vlastně bilance k sedmdesátinám, které oslavil v minulém roce v dubnu.

Werner po léta působil jako pedagog v Kamenickém Šenově a v Novém Boru, kde vychoval řadu uměleckých sklářských výtvarníků, v letech 1997–2005 byl dokonce ředitelem sklářské školy v Kamenickém Šenově. A jeho skleněnými plastikami se chlubí sběratelé od Německa až po USA. Škoda jen, že výstava nemá větší katalog.

Hodnocení 85 %

Pavel Werner – sklo a kresba

Muzeum města Brna

hrad Špilberk

do 8. září

Reklama

Související témata:

Související články

Výstava Lendlova Muchy prodloužena

Kolekce plakátů a dekorativních prací secesního velikána Alfonse Muchy, kterou v průběhu třiceti let sestavil tenista Ivan Lendl, bude k vidění v Obecním domě...

Olgu Havlovou připomíná kniha i řada akcí

První českou polistopadovou první dámu připomíná knížka Síla věcnosti Olgy Havlové. Publikace vychází k jejím nedožitým osmdesátinám, které by oslavila 11....

Vachler točí o smyslu života

Petr Vachler se rozešel se světem filmových cen a pustil se do režírování. Jeho nový film Tajemství a smysl života chce propojit hraný příběh se zpověďmi...

Výběr článků

Načítám