Hlavní obsah

Zemřel umělec, který fotil Marilyn Monroe těsně před smrtí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Ve věku 83 let zemřel americký fotograf Bert Stern, který se proslavil mimo jiné fotografiemi Marilyn Monroe pořízenými pouhých šest týdnů před její smrtí. Informovala o tom agentura AFP.

Foto: ČTK/AP

Fotograf Bert Stern (vlevo) s Johnem Vassosem a fotografií Marilyn Monroe na snímku z roku 1981

Článek

"Bert Stern zemřel ve středu," oznámila jeho partnerka Shannah Laumeisterová v krátkém e-mailu zaslaném médiím.

Během své padesátileté kariéry fotil Stern některé z nejkrásnějších žen světa včetně Audrey Hepburnové, Elizabeth Taylorové, Sophie Lorenové a Brigitte Bardotové.

Nejznámější ale zůstal díky snímkům téměř nahé Marilyn Monroe, které pořídil v Los Angeles v červnu 1962. Během tří dnů pořídil 2571 fotek, z nichž později sestavil knihu Marilyn Monroe: The Complete Last Sitting.

Foto: ČTK/AP

Sternova fotografie Marylin Monroe z roku 1962

Herečka Marilyn Monroe, vlastním jménem Norma Jeane Mortensonová, zemřela 5. srpna 1962. Ubíjel ji tlak, který na ni byl vyvíjen. Měla velké zdravotní problémy. Podle některých teorií spáchala sebevraždu, podle jiných se předávkovala léky na spaní, jejichž množství pro svůj oslabený organismus neodhadla. Objevily se i konspirační teorie o vraždě.

Reklama

Výběr článků

Načítám