Hlavní obsah

Snad se Konvičková rozhodne správně

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpěvačku Markétu Konvičkovou je třeba začít brát vážně. Jestliže debutové album Na šňůře perel (2010) bylo představením její existence a následující Kafe, bar a nikotin (2011) napovědělo, že najít si místo na české scéně zvládne, novinka Tablo říká, že ho má.

Foto: Petarda Production

Zpěvačka Markéta Konvičková

Článek

Kolekce jedenácti písniček a čtyř bonusů je paradoxně záznamem chvíle, kdy se Konvičková rozhoduje, jakou stylovou cestou se vydá, a současně dává na vědomí, že její talent nebyl výkřikem okamžiku. Paradoxně proto, že byť by člověk se třetím albem očekával, že stylový tvar písniček již bude dán, u Konvičkové je teď mnohem důležitější potvrzení onoho talentu.

Album si nadělila ke své úspěšné maturitě a nazpívala na ně písničky, které ji inspirovaly a pohladily po duši.

Úvodní Z ráje jsem utekla s textem Jaromíra Nohavici má noblesu a současně švih. Podobné je to u písniček O přátelství, povedeném duetu s Danielem Mrózkem Sázka na život (je i na Mrózkově nedávno vydaném sólovém debutu), zklidnělé Tak trochu jiná, lehké Jako dva ostrovy či postupně gradujících Touhách nebo bonusových Vánocích v dlaních. Tam všude Konvičková rozprostírá příjemný hlas a přesvědčivý výkon.

Vrcholem kolekce je ovšem anglicky zpívaný duet s Elis nazvaný Bye Bye. Až gospelově laděná skladba se swingovým nádechem má hravou atmosféru a obdivuhodně se v ní doplňují dva skvělé ženské hlasy.

Na albu jsou i taneční písně, další kousek Konvičkové stylového labyrintu. Byly by to zřejmě slušné jistoty pro diskotéky, ovšem v sousedství výše uvedených kompozic působí jako cukrová vata, která v ústech rozprostře příjemné sladko, ale brzy se nenávratně rozpustí.

S projevem Konvičkové daleko více souzní serióznější a snad i vážnější atmosféra písniček. Skladby, v nichž bude moci devatenáctiletá naděje z Třince ukázat, že zpívání bere jako úděl. Snad se propříště pro tu cestu rozhodne.

Absolutorium zaslouží i výtečný ilustrovaný obal cédéčka s vloženým zápisníčkem pro fanoušky a výpravným bookletem.

Celkové hodnocení 80 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám