Hlavní obsah

Zemřel Filip Topol, lídr Psích vojáků

Aktualizováno

Hudebník a spisovatel Filip Topol ve středu zemřel, bylo mu 48 let. Právu to potvrdil Romek Hanzlík, manažer skupiny Psí vojáci, ve které Topol hrál: „Zemřel v jednu hodinu odpoledne u sebe doma. Příčina zatím není známá, to ukáže asi až pitva.“

Foto: Právo

Filip Topol

Článek

Topol se narodil 12. června 1965 v Praze. Jeho otcem je dramatik Josef Topol, dědečkem spisovatel Karel Schulz a starším bratrem básník a spisovatel Jáchym Topol.

Roku 1979 založil se svými spolužáky ze základní školy kapelu Psí vojáci, pro niž napsal řadu velmi ceněných textů. Formace později patřila k nejdůležitějším seskupením českého předrevolučního undergroundu. Topol byl jejím zpěvákem, klavíristou, skladatelem a textařem.

„V roce 1979 jsme hráli na IX. Pražských jazzových dnech v hale na Folimance. Nebyli jsme tenkrát undergroundová kapela, ani jsme se do undergroundu nijak nehrnuli. Představoval jsem si, že odehrajeme hezký koncert v hale, který bude mít hezkou atmosféru, takovou, jakou jsem slýchal z desek svých oblíbených skupin. Měsíc po vystoupení jsem dostal předvolání do Bartolomějské na první výslech. Musela tam se mnou jít maminka, protože mi neplatila občanka. Tenkrát jsem poznal, že se mi má představa začala hroutit. Stačily další čtyři výslechy a my byli hluboko v undergroundu,“ vzpomínal Topol v televizním pořadu Na Kloboučku v rozhovoru s Ondřejem Konrádem.

Foto: Petr Janiš, Právo

Filip Topol během květnového koncertu v pražském klubu Akropolis

„Jsem ale velmi vděčný za to, že se to stalo,“ pokračoval Topol. „Byla to neuvěřitelně krásná škola. V těch dobách fungovalo přátelství, které známe z mayovek nebo verneovek. Underground bylo ghetto, ve kterém lidé drželi spolu.“

Jednou z nejznámějších skladeb Psích vojáků je píseň Žiletky, podle které byl roku 1994 uveden stejnojmenný film, v němž si Filip Topol zahrál hlavní roli.

Kapela Psí vojáci působila ve své první fázi nepřetržitě až do roku 2011. Po roční pauze se opět sešla loni. Nahrála tři alba.

Topol se prosadil i jako spisovatel a herec. Kromě publikací s písňovými texty vyšly i knihy Mně třináct (1995), Karla Klenotníka cesta na Korsiku (1999) nebo Střepy (1999). Hrál i v několika filmech.

V posledních letech trpěl vážnými zdravotními problémy. V minulosti měl problémy s alkoholem, v roce 1998 kvůli tomu musel podstoupit operaci slinivky břišní. Sám později prohlašoval, že málem zemřel. Na internetových stránkách kapely Psí vojáci je zpráva z 28. května, že se kapela omlouvá, ale ze zdravotních důvodů bude mít koncertní přestávku. Hrát chtěla opět v září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám