Hlavní obsah

Inscenace Země zaslíbená přibližuje život uprchlíků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek bude mít v Kostelci nad Orlicí premiéru inscenace Země zaslíbená, kterou připravila režisérka Jana Svobodová s uprchlíky žijícími v tamním táboře. Snahou bylo propojit uprchlíky s místními obyvateli i s romskou komunitou.

Foto: Divadlo Archa

Záběr z přípravy představení.

Článek

Inscenace vznikala během roku na dílnách v uprchlickém táboře, na kosteleckém náměstí a v místní základní škole. Stojí na příbězích a zážitcích uprchlíků i místních obyvatel.

„Naše práce začíná vždy stejně: nabídneme obyvatelům města, ve kterém právě pracujeme, svůj vlastní příběh, své téma, svoji osobní zkušenost. Lidé, kteří se s námi chtějí bavit, nám na oplátku vyprávějí své vlastní příběhy. Zajímá nás naše společná zkušenost, tu pak sdělujeme divákům,“ řekla režisérka, která se snažila propojit uprchlíky, Romy a starousedlíky.

„Tyto tři skupiny lidí spolu ale nepříliš komunikují. Proto jsme pocítili touhu umožnit, aby se tato společenství setkala, a rozhodli jsme se to udělat našimi, divadelními prostředky,“ dodala.

Foto: Divadlo Archa

Záběr z přípravy představení

Repríza se koná 26. června v pražském divadle Archa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám