Hlavní obsah

Nová alba: Sigur Rós, Kanye West, Tata Bojs nebo Tommy Indian

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na trh se dostává nové album již téměř kultovních Islanďanů Sigur Rós. Dobrými kolegy mu na pultech jistě budou novinka amerického zpěváka Kanye Westa, výběrovka skupiny Tata Bojs nebo debuty kapely Tommy Indian a zpěvačky Anny Veselovské. Za pozornost bude stát album formace Prago Union.

Článek

Sigur Rós: Kveikur

Foto: XL Recordings

Nová alba

Kveikur, v překladu knot svíčky, je sedmá deska islandské alternativní skupiny Sigur Rós, která se letos představí na festivalu Colours Of Ostrava. Osahuje devět skladeb a vychází poprvé na nezávislém labelu XL Recordings. První ohlasy naznačují, že jde o vydařený počin, odlišný svým temným a tvrdším vyzněním od předcházejícího alba. To potvrzují i sami členové.

Baskytarista Georg Hólm pro Digital Spy prohlásil: „Nové album jsme museli udělat jinak, odlišně… To bylo jediné, co jsme si na začátku řekli. Výsledek se pak dostavil sám, písně jsme napsali rychle a bavilo nás to.“

Kanye West: Yeezus

Foto: Universal Music

Nová alba

Američan Kanye West vydává své šesté sólové album s názvem Yeezus. Jde o následovníka velice úspěšného a kritikou chváleného alba My Beautiful Dark Twisted Fantasy, které vyšlo před třemi lety. Kanye West z nového alba nejdříve představil živě dvě ochutnávky v televizním pořadu Saturday Night Live. Jako hosté se na kolekci objevují Daft Punk, The-Dream, Skrillex, John Legend, Big Sean a 2 Chainz.

Tata Bojs: Hity a City

Foto: Supraphon

Nová alba

Kapela Tata Bojs z pražské Hanspaulky slaví neuvěřitelných pětadvacet let existence. Při té příležitosti nejenže o víkendu na festivalu Votvírák vyrazila na koncertní turné, které se zčásti táhne i jinými českými festivaly, ale vydala také dvojalbum Hity a City. Na jednom CD jsou singly kapely, na druhém skladby, ke kterým mají Milan Cais a Mardoša, zakládající členové skupiny, pocitově blízko.

Prago Union: Vážná hudba

Foto: EMI Music

Nová alba

Prago Union patří k nejrespektovanějším hiphopovým formacím u nás. Všechna předchozí alba (HDP, Dezorient Express, V barvách) se setkala s uznáním kritiky i se zájmem posluchačů. Aktuální nahrávka Vážná hudba je soundtrackem posledních dvou let, kdy vznikala. Frontman Kato na desce opět exceluje – jeho rýmy a asociace jsou trefné a vtipné, hudební podklady nabízejí množství nápadů i inspiraci.

Anna Veselovská: 10 rozdielov

Foto: Universal Music

Nová alba

Slovenská zpěvačka Anna Veselovská se představila už loni svým debutovým singlem Na ceste. Nyní představuje debutové album 10 rozdielov. Natáčelo se od září loňského roku do ledna letošního a přináší jedenáct písní. Veselovská se podílela jako autorka na osmi z nich, z velké části jí u toho sekundoval slovenský zpěvák a skladatel Ivan Tásler, jehož známe především jako frontmana kapely IMT Smile.

Kelly Rowland: Talk A Good Game

Foto: Universal Music

Nová alba

Bývalá členka americké dívčí trojice Destiny’s Child, zpěvačka Kelly Rowland, vydává nové album. Její v pořadí čtvrtá sólová deska nese název Talk A Good Game a Rowlandová se vrací k r’n’b. Jako hosté se na kolekci objevují Pharrell Williams, The-Dream, Wiz Khalifa, holky z Destiny's Child Beyoncé a Michelle Williamsová a další.

Tommy Indian: Moon Dreamer

Foto: Supraphon

Nová alba

Písničky nové české skupiny Tommy Indian mají v sobě přirozenou autentičnost. Autorem všech textů je zpěvák a kytarista Thomas Klika, který do nich přetavil své pocity a emoce nasbírané z cesty z rodného Baltimoru do Prahy. Zpívá o tom, jak musel s některými věcmi bojovat, zvykat si na ně. Skladby na desce mají nečekanou vnitřní návaznost. Thomas Klika to potvrzuje: „ Ano, album je složené z autobiografických prvků.“

Primal Scream: More Light

Foto: EMI Music

Nová alba

Novinka More Light je první deskou skotských rockerů Primal Scream po dlouhých pěti letech. Frontman Bobby Gillespie a spol. ji natočili spolu s producentem Davidem Holmesem (složil například hudbu k filmové sérii Dannyho parťáci), mezi hosty se objevují Kevin Shields z My Bloody Valentine či Robert Plant, zpěvák Led Zeppelin, jenž se ke kapele připojil ve skladbě Elimination Blues.

Desmod: Výberovka

Foto: Universal Music

Nová alba

Nitranská skupina Desmod poslala na trh zajímavou kolekci svých hitů. Na první desce vydaného dvojalba je jejich podoba tak, jak se v éteru proslavily, tedy studiová. Na druhém cédéčku, které nese podtitul Tribute To Desmod, kapela v písních přivítala hosty a nechala často jejich provedení na nich. Vznikly i vcelku zajímavé verze.

České srdce: První tři alba 1991–1994

Foto: Supraphon

Nová alba

V první polovině 90. let bylo České srdce zásadním fenoménem v oboru spolupráce domácích hudebníků se světovými hvězdami world music. Jejich písničková východiska, doplněná třeba bretaňskými či irskými tradicionály, byla populární u nás i na jejich zahraničních spanilých jízdách. V jednom kompletu vycházejí tři první alba kapely.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám