Hlavní obsah

Zemřela Marie Kubátová, spoluautorka Krkonošských pohádek

Novinky, Stanislav Dvořák

Minulý týden zemřela Marie Kubátová, spisovatelka pro děti i dospělé a autorka slavných večerníčkových postav Anče, Kuby, hajného a Trautenberka, sdělila její nakladatelka Slávka Kopecká.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Marie Kubátová v roce 2012

Článek

Slávka Kopecká spolupracovala s Marií Kubátovou deset let a vydala jí desítku knih, jednu pro děti a devět pro dospělé. Šlo o tituly jako Sny pod kloboukem, Kouzlo rodinného stolu, Jak roztancovat babičky, Arcibáby, Arcidědkové, Veselé pohádky z muzikantské zahrádky, Medový perníček do srdce chodníček a Haraburdí.

Slavný večerníček Krkonošské pohádky měl oficiálně i jiné autory, ale podle Kopecké to zcela neodpovídá realitě. To hlavní prý vymyslela Kubátová.

"Autorkou nápadu byla Kubátová, za tím si stojím," řekla Novinkám nakladatelka.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Marie Kubátová (nedatovaná fotografie z domácího archívu)

Kubátová se narodila v roce 1922 v Praze, vystudovala farmacii na Přírodovědecké fakultě UK a později přesídlila do Podkrkonoší, které si zamilovala. Působila tam jako lékarnice, při tom poslouchala příběhy místních lidí a pořád psala.

Foto: Pressdata

Díky Krkonošským pohádkám se do povědomí diváků zapsal jako čeledín Kuba.

Byla autorkou několika desítek beletristických knih, převážně pohádkových, a kromě toho od šedesátých let spolupracovala s Českým rozhlasem. Podílela se na mnoha folklórních pořadech, rozhlasových hrách a pohádkách.

Z jejího pera pocházejí rozhlasové pohádky jako Mechovej král, Javorová víla, Strašidelná pohádka, Štědrá bába, O čertovském kabátě či Rybí pohádka.

Reklama

Výběr článků

Načítám