Hlavní obsah

Lenka Filipová: Dostává se mi skoro neomezených možností

Právo, Jaroslav Špulák

Lenka Filipová je od dubna na turné po nejkrásnějších kostelích Česka. Návštěvníkům svého vystoupení představuje komorní pořad Concertino pojmenovaný podle stejnojmenné desky.

Foto: ČTK - Michal Kamaryt

Lenka Filipová hraje v kostelích kytarovou klasiku i písničky.

Článek

Proč jste si pro své turné vybrala právě kostely?

Důvodů je více. Ten prostor je mi pocitově velmi příjemný, blízký a vzbuzuje ve mně úctu k tomu, co bylo vytvořeno. Myslím tím architekturu. Každý kostel je úplně jiný, vyjadřuje to, co kumštýři v minulých stoletích cítili, jak tvořili. Je to svým způsobem umělecký odkaz určité doby, ve které ten který kostel vznikal.

Neodmyslitelně k těmto stavbám patří i duše kostela. Každá je trochu jiná, každá vytváří v prostředí kostela trochu jinou atmosféru a podle toho i každý kostel jinak vyzařuje.

A tak není divu, že časem přišel nápad uspořádat v těchto prostorách kostelní turné jako navázání a pokračování Concertina III, které jsem vydala před časem u Supraphonu a které nikdy nebylo uvedeno živě na jevišti.

Jsem věřící. Věřím, že je něco mezi nebem a zemí…

Máte k místům, na kterých koncertujete, osobní vztah, případně vytvořil se k nim během vystoupení či po něm?

Určitě. Snažím se už od malička propojit svět vážné hudby, přinést do něj určitou nadlehčenost a do zpěvu písniček zase určité zamyšlení, rozjímání, citovost a vyhnout se povrchnosti. Velmi mě to i baví, k dispozici mám svůj krásný nástroj, který může být jak doprovodným, tak i sólovým, a v propojení s hlasem se mi v prostředí kostela dostává v podstatě neomezených možností. Někde se cítím lépe v kostele katolickém, někde mám zase příjemné vzpomínky na kostel evangelický. Každopádně mě tato zkušenost velmi obohacuje jako člověka i jako muzikanta.

Jste věřící?

Jsem věřící. Věřím, že je něco mezi nebem a zemí… A i když jsem ve víře nebyla vychovávaná od malička, postupem času jsem se věřící stala.

V kostelech má hudba velmi podmanivou atmosféru. Míváte při koncertech v nich ze skladeb jiný pocit, než jste měla v době jejich vzniku?

Nedovedu to vysvětlit, ale když přijde publikum za mnou do kostela, vytvoří se krásná pozitivní neviditelná bublina, která všechno obalí, a my se necháme vtáhnout do určité atmosféry, kterou začneme cítit společně, oproštěni od kritiky, žárlivosti, posuzování. Připadá mi, jako by mezi mnou a publikem proudily jen pozitivní emoce. Koncertní síň, byť sebekrásnější, má již některé atributy přesně těch opačných lidských vlastností. Tím jsem i já, jako interpret, ve větším napětí a dá mi více práce stmelit pocity v jeden jediný, kterým je radost z muziky a slov. V kostele tato námaha není potřeba.

Jaký repertoár jste pro koncerty zvolila?

Přijedu zazpívat a zahrát se svými kytarami a přivezu s sebou pokaždé dva zajímavé hosty. Dramaturgie koncertu je velmi pestrá, zazní jak kytarová klasika, tak i písničky. Někomu může připadat, že je to poněkud zvláštní spojení, mně to ale přijde velmi přirozené a mé publikum ode mě dokonce tyto dvě muzikantské polohy očekává.

Je to propojení kytarové instrumentalistky a zpěvačky zároveň. Používám nástroj nejen jako doprovodný, ale představuji ho i jako krásný nástroj sólový. Právě turné v kostelích by mělo tuto originalitu podtrhnout.

Vzniká na turné nějaký záznam, který později zamýšlíte vydat?

Ano, připravujeme DVD a CD. Mělo by vyjít ke konci roku.

Na hudební scéně se aktuálně objevuje vaše dcera Lenny. V čem jsou podle vás její silné stránky?

Originalita Lenny tkví v jejím hudebním projevu, který se teprve rýsuje, a doufám, že se rozvine v plné šíři. Za její silnou stránku považuji to, že si dovede sama napsat kvalitní písničku na tělo, otextovat ji, sama se skvěle doprovodí na piano a svým originálním hlasem vše umocní.

Hraje s vámi i na koncertech v kostelích?

Ano, občas vystupujeme spolu. Hudebně si rozumíme výborně.

V půli června by mělo turné skončit. Jaké máte plány?

Podle reakcí publika a ohlasů na kostelní turné to vypadá, že se bude pokračovat i na podzim, a to jak v České republice, tak na Slovensku. Čeká mě spousta koncertů a také nových hudebních setkání. Věřím, že své publikum nezklamu a stále mu budu nabízet nové hudební podněty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám