Hlavní obsah

Sochy ze sbírky Adolfa Hitlera musel klášter z nádvoří odstranit

Právo, Pavel Orholz

Vyšebrodský klášter musel hned po několika dnech přeshraniční Zemské výstavy měnit expozici, když po negativním ohlasu návštěvníků odstranil z nádvoří tři sochy ze sbírky Adolfa Hitlera. Českým turistům vadil jejich původ. V současné době hledá kurátor výstavy a vyšebrodský historik Jiří Franc pro sochy Veslaře, Afrodity a Rozsévače nové umístění.

Foto: Profimedia.cz

Klášter ve Vyšším Brodě

Článek

„Očekávali jsme, že sochy, které byly v klášteře vystavené za druhé světové války, tedy pro klášter i Evropu ve velmi pohnuté době, vzbudí emoce. Nenapadlo nás však, že ty negativní budou až tak silné,“ sdělil Právu Franc.

Zároveň upozornil, že i velmi temná doba druhé světové války patří do historie. „Tehdy byl klášter zrušený a sloužil jako utajené skladiště nacisty uloupených uměleckých děl. Jeden z mnichů byl tehdy popraven,“ upozornil Franc.

Podle něho reagují záporně hlavně čeští návštěvníci výstavy. „Naopak někteří rakouští kolegové nás podporují v tom, abychom sochy umístili jinam. Podle nich patří mezi artefakty z doby, na kterou by se nemělo zapomínat a která by se neměla nikdy opakovat,“ poznamenal kurátor výstavy. Sochy, jež zapůjčila na Zemskou výstavu Alšova Jihočeská galerie, měly být na nádvoří až do 3. listopadu.

„Je možné, že pro ně najdeme nové místo a návštěvníci Vyššího Brodu je tak ještě uvidí,“ dodal Franc.

Reklama

Výběr článků

Načítám