Hlavní obsah

Ze života hmyzu je aktuální alegorie

Právo, Jiří P. Kříž

Tři roky s bratry Čapky vrcholí v brněnském Divadle Husa na provázku inscenováním jejich navýsost aktuální alegorie. Vladimír Morávek pozměnil její název na Ze života hmyzu - Oh! s podtitulem Jaká podívaná! Vetkl dílu výstižný slogan: Kdo u čerta vás nutí, abyste se ztotožňovali s motýly nebo chrobáky, cvrčky či jepicemi? A ještě headline Komedie o umění nesouhlasit.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Největší herecký výkon v inscenaci Ze života hmyzu: Jan Zadražil v roli Tuláka Jedna

Článek

Týden po brněnské premiéře (12. dubna) stala se úchvatná podívaná, při které z hereček a herců crčí pot potoky slévajícími se do řeky třídenního (21. až 23. dubna) holdu Karlovi, jednomu ze sedmi českých kandidátů na Nobelovu cenu za literaturu, a jeho bratru Josefovi v pražském Divadle Archa.

Hymnus i panychida

Pražáků se zmocňují emoce při sledování  projektu Taková slavnost! Čapek (Čapkové) na provázku. Homage hlavně na sourozence prvního, čecháčkovsky k smrti uštvaného druhorepublikovými vlastenci, lidským póvlem, kterého se v obraze opakování dějů už zase vyrojilo! Jen pohlédněte na nebezpečnou duchaprázdnotu aktivistů Klausových adorantů kolem D.O.S.T. Pražskou premiéru navštívili i členové rodiny a dědicové, z nichž výtvarník Pavel Brázda nedávno právě Klausovi vrátil vyznamenání, které z jeho rukou odmítl přijmout. Inu facky demokracii, právu a lidství pranýřovali přece už Čapkové.

Ze života hmyzu v Morávkově zběsilosti přenesením do Archy v první části utrpělo újmu. Inscenace ztratila koncentrovanost, diváci jen s největším úsilím stačili sledovat totální divadlo všude kolem sebe. Příběhy Tuláků, kteří se volně proměňují v motýly, chrobáky, lumky, cvrčky, mravence, jepice, slimáky s leitmotivem zrození z Kukly a se stínem Smrti, gradují ovšem až do přízračného hymnu i panychidy.

Za umírající lidství v nás, za společnost ve fázi morální devastace, za lidi obelhávané neřádstvem diktátorů a jejich vyznavačů, za civilizaci, jejíž konec dohlédali už mezi válkami Čapek nebo Huxley a který je nevyhnutelný.

Koho vábí Smrt

Dominantním prvkem inscenace je dynamická, strhující hudba Jiřího Hájka. Herecké akce neprovází – dotváří je. Aktéři ji naopak tvoří i hlasovým čarováním a výstupy. Ve vypjatých epizodách stává se její součástí i ticho. A čapkovské slovo.

Ze života hmyzu – Oh!, to je příval pohybových variací, akrobacie, prvků nového cirkusu, budování nebo naopak rozbíjení vztahů. A nakonec i Smrt může být vábivá, když ji představuje Nicole Maláčová...

Hmyzí příběhy se vůbec nepodobají našim lidským, oni jimi jsou. Komu to dochází, mrazí ho stejně jako Čapkovy současníky.

Divadlo Husa na provázku Brno – Karel a Josef Čapkovi: Ze života hmyzu – Oh! Jaká podívaná! Úprava a režie Vladimír Morávek, dramaturgie Lucie Němečková, scéna Jan Štěpánek, kostýmy Sylva Zimula Hanáková, hudba Jiří Hájek, pohybová spolupráce Rostislav Novák, korepetice Martin Jakubíček. Premiéra v Brně 12. dubna, psáno z pražské premiéry v Divadle Archa 21. dubna 2013 v rámci projektu Taková slavnost!

Celkové hodnocení: 90 %

Reklama

Výběr článků

Načítám