Hlavní obsah

Portless: Oblékáme nový kabát a jedeme dál

Právo, Jaroslav Špulák

Ve středu 24. dubna bude mít v pražském Lucerna Music Baru první koncert skupina Portless. Na konci loňského roku ji založili zpěvák Kryštof Michal, kytarista René Rypar, baskytarista Jan Daliba a bubeník Zbyněk Raušer poté, kdy odešli ze Support Lesbiens. Na otázky odpověděl Kryštof Michal.

Foto: archiv Portless

Portless v plné síle, zleva Jan Daliba, Kryštof Michal, Zbyněk Raušer a René Rypar.

Článek

S jakým dojmem by měli fanoušci ve středu v noci z vašeho koncertu odcházet?

V ideálním případě se spadlou bradou a pocitem, že by chtěli slyšet víc. Rozhodli jsme se, že je nebudeme unavovat dvouhodinovým hraním. Zazní sedm nových písniček, o nichž jsme přesvědčeni, že jsou povedené a hezké, k tomu zahrajeme i několik skladeb, které jsme hráli v Support Lesbiens. Momentálně dokončujeme přípravy na koncert tak, aby to byla opravdová show. Pozvali jsme si dva hosty, a každý návštěvník dostane jako dárek minialbum se třemi písněmi.

Každý návštěvník dostane jako dárek mini album se třemi písněmi

Jaké jsou vaše nové písničky v porovnání s repertoárem Support Lesbiens?

Jsou živelnější. První čtyři vznikly už na konci loňského roku poté, kdy jsme si definovali, že chceme pokračovat dál ve čtyřech. Neřekli jsme ještě tenkrát oficiálně, že v Support Lesbiens končíme, ale už jsme to věděli. Odjeli jsme spolu na chatu na hory, jamovali jsme a při tom vznikly čtyři skladby. Laikům to asi nic neřekne, ale je rozdíl, když písnička vzniká ve studiu, a když vzniká při jamování, tedy při živém hraní. Oblíbili jsme si i živé nahrávání ve studiu a jsme rozhodnuti, že tak natočíme celou desku.

Skládali jste písničky s vědomím, že vznikají pro úplně novou kapelu?

To jsme vůbec neřešili. Vzali jsme nástroje a řekli si, že budeme dělat to, co nás baví. Nemáme důvod dělat tlustou čáru za Support Lesbiens. Jediní, za kým tu tlustou čáru děláme, jsou kytarista Hynek Toman a manažerka Svatava Kruntová. Přejeme jim všechno nejlepší, ať si žijou vlastní životy. Já ale nevím, proč bych měl dělat tlustou čáru za kapelou, ve které jsem strávil dvacet let života.

Vadí vám ohlášený vznik nových Support Lesbiens?

Mým cílem je domluvit se s Hynkem Tomanem na tom, aby název Support Lesbiens zmizel ze scény. O jiné variantě ani nikdy nebyla řeč! Že s ním teď Hynek pokračuje, je z jeho strany jedna velká levá.

Ještě před prvním koncertem jste zaznamenali úspěch na poli komerčním, když jste napsali písničku k reklamě na nový vůz Škoda Octavia. Jak k tomu došlo?

Loni jsme dostali od jednoho známého ze škodovky nabídku, abychom se zúčastnili tendru na hudbu k reklamě na novou octavii. Složili jsme asi minutový vzorek skladby, ještě ne celou, a poslali jsme ho k posouzení. Reakce byla výborná a spustil se poměrně dlouhý a složitý schvalovací proces, který je ve velkých firmách důsledkem toho, že za věci neodpovídá jen jeden člověk.

Na konci prosince jsme se dozvěděli, že jsme vyhráli. Chtěli po nás celou písničku i několik dalších kratších verzí. Je to pro nás velký úspěch. U nás možná nemá takový mediální dopad, ale například posluchači v Anglii a Německu se pídí po tom, jaká kapela v reklamě hraje. Na Youtube má asi půl miliónu zhlédnutí.

Kolik kapel se tendru zúčastnilo?

Z České republiky už nikdo. Víme ale o čtyřech kapelách z Německa.

O čem přesně písnička New Ride je?

Textově se dá vztáhnout k novému autu, protože Angličané ho označují doslova jako new ride. Ale v překladu to může znamenat i novou cestu nebo novou jízdu. Tím pádem je jasné, že se text vztahuje i k tomu, že jsme s Portless znovu na začátku, oblékáme nový kabát a jedeme dál. Hezky se to sešlo.

Co bude po prvním koncertě?

Oproti předpokladům se nám podařilo dohodnout účast na několika letních festivalech, takže v létě budeme hrát. Současně budeme chystat novou desku, kterou plánujeme vydat na přelomu září a října.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám