Hlavní obsah

Zemřel Storm Thorgerson, dělal obaly pro Pink Floyd i Led Zeppelin

Novinky, Stanislav Dvořák

Výtvarník Storm Thorgerson zemřel ve věku 69 let, informovala BBC. Navrhnul několik slavných obalů desek pro nejvýznamnější skupiny hudební historie, včetně The Dark Side of the Moon od Pink Floyd.

Článek

Thorgerson byl kamarádem členů Pink Floyd od dětství. Stal se jejich poradcem ohledně vizuální prezentace skupiny. Kromě britské art-rockové legendy pracoval také pro Led Zeppelin, Petera Gabriela nebo Muse.

Výtvarník zemřel ve čtvrtek obklopen rodinou a kamarády. Už dlouho se léčil s rakovinou. Před lety utrpěl také infarkt.

Kytarista a zpěvák Dave Gilmour vydal prohlášení, kde označil Thorgersonova díla za "nedílnou součást naší práce" (myšleno Pink Floyd). "Potkali jsme se na začátku puberty, scházeli jsme se v Sheep's Green, to bylo místo u řeky v Cambridgi. Storm vždycky býval nejhlučnější a hýřil nápady a nadšením."

Na oficiálních stránkách Pink Floyd.com také vyšlo prohlášení, které vyjadřuje smutek nad tím, že zemřel výtvarný "génius, kamarád a spolupracovník".

Nápad přírody

Thorgerson začínal v šedesátých letech v designérské skupině Hipgnosis. Proslavil se hlavně obaly pro Pink Floyd, jako byly Atom Heart Mother, Wish You Were Here a zmíněný The Dark Side Of The Moon.

V roce 2009 řekl o svém nejslavnějším obalu BBC: "Je to hezký, ale prostý nápad. Lámání světla přes hranol je běžné i v přírodě, jako u duhy. Rád bych prohlásil, že je to můj nápad, ale bohužel není."

Reklama

Výběr článků

Načítám