Hlavní obsah

Letní filmová škola láká na hollywoodskou klasiku, Petzolda i zombie

Novinky, Stanislav Dvořák

Letní filmová škola proběhne v Uherském Hradišti od 26. července do 3. srpna. Filmoví nadšenci se už těší na zombíky i na letitou filmovou klasiku.

Foto: Smart Communication

Z filmu Christiana Petzolda Co zbývá

Článek

Jedním z témat je letos Zlatá éra Hollywoodu, což je období zhruba ohraničené lety 1930-1945.

„V tomto období vzniklo několik tisíc filmů a vybrat přijatelný vzorek je těžké. Snažili jsme se pokrýt všechna témata," řekla programová ředitelka Iva Hejlíčková.

Dramaturg Jan Jílek uvedl, že populární je i sekce Film a živá hudba. Je věnována němým filmům George Wilhelma Pabsta, českého rodáka. V nich hráli třeba Greta Garbo či Asta Nielsenová. Filmy budou doprovázeny živou hudbou českých skupin.

Nacisté a zombíci

Další sekce Rok 1933: Nástup fašismu ukazuje mimo jiné, jak se film stal nástrojem nacistického vymývání mozků. Filmy Veita Harlana nebo Leni Riefenstahlové patří k legendárním, existuje však i řada méně známých.

Půlnoční delikatesy přinesou řadu zombie filmů od 30. let až do dneška. Ředitelka LFŠ Radana Korená zmínila i doprovodný program, který se týká hudby, divadla a výstav.

Mezi hosty festivalu budou např. Portugalec Pedro Costa, oceněný v Cannes i Benátkách, Němec Christian Petzold, jehož Barbara byla vyslána do boje o Oscara, skladatel Jan A. P. Kaczmarek a český klasik Vojtěch Jasný.

Reklama

Výběr článků

Načítám