Hlavní obsah

Švýcarské jaro s hudbou i architekturou

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední únorový den zahájí v Brně významný švýcarský dirigent Kaspar Zehnder společně s brněnskou filharmonií multižánrový festival Švýcarské jaro.

Foto: Švýcarské jaro

V pražském Divadle Archa vystoupí písničkářka Sophie Hungerová

Článek

Nabídne desítky akcí, kromě klasické a jazzové hudby také výstavy, přednášky a gastronomické ochutnávky, to vše se uskuteční v mnoha českých i moravských městech. Pod Zehnderovou taktovkou budou uvedeny koncerty s předním českým hornistou Radkem Baborákem kromě Brna a Prahy také v Hradci Králové.

„Je to pro mě významná událost, která má i osobní rozměr, protože jsem v České republice dlouho pracoval,“ řekl Zehnder.

Při vytváření programu dbali na propojení švýcarského a českého hudebního světa, zazní tak tvorba autorů minulého století i soudobých skladatelů.

Na koncertě v pražském Rudolfinu 5. března zazní předehra k Rossiniho opeře Vilém Tell, Alpská symfonie Richarda Strausse a Alphorn Suite, suita pro lesní roh, alpský roh a orchestr, kterou speciálně pro tuto příležitost vytvořila trojice autorů Jean-Luc Darbellay, Jean-Gaspard Páleníček a Radek Baborák.

Dalším lákadlem je vystoupení osobité písničkářky Sophie Hungerové s Erikem Truffazem 12. března v pražské Arše. Jako hosta si pozvali výstřední zpěvačku Annu Aaronovou.

Koncerty švýcarské jazzové scény

Speciální koncerty švýcarské jazzové a alternativní scény si připravil pražský Jazz Dock, hudební nabídku doplní vystoupení komorního souboru Guarneri Trio Praha – odehraje v Praze (6. a 7. 3. společně s FOK, 19. 3.), Olomouci (25. 3.) a Liberci (27. 3.). Pražské Divadlo Alfred ve dvoře pak bude hostit 15. a 16. března dvojici mimů Compagnia DUE.

V pražské Galerii Jaroslava Fragnera bude k vidění výstava o trvale udržitelném způsobu stavění, pořadatelé dále přichystali přednášky o švýcarském politickém systému nebo přírodních krásách země s pohádkovou krajinou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám