Hlavní obsah

O nevinných vrazích i rozdělení republiky

Právo, František Cinger

Do doby nedlouho po listopadu 1989 až před rozdělení Československa se vrací novinář a spisovatel Martin Čáp románem Nevinní vrazi. Jde vlastně o název reportážního seriálu, který si vymyslel hrdina jeho prózy, mladý novinář Arnošt Vinš.

Foto: Nakladatelství XYZ

Martin Čáp: Nevinní vrazi

Článek

V době sametové revoluce mu bylo devětadvacet a váhal, jak změnit svůj život. Rozhodl inzerát v deníku Lidová fronta, patřícím Křesťanské konzervativní straně. Komu jde o historickou věrnost, není těžké podle děje pochopit, že inspirací se mu stala Lidová demokracie a Čs. strana lidová. Nakonec skandál o spolupráci předsedy Jaroslava Hynka Tomčíka s tajnou službou a nástup jeho místopředsedy Ladislava Duce do čela partaje lze jednoduše identifikovat. O to ale Čápovi nejde. V jeho próze se spojují další dvě dějové linie.

Vinš se rozhodl zmapovat situaci ve věznicích a příběhy mužů i žen trávících nějaký čas za mřížemi tvoří další z nich. Agent chodec Hamáček, vězněný v padesátých letech v jedné cele s budoucím prezidentem Gustávem Husákem, Šárka Dubecká i babi Peterková, ženy, jež se smířily s trestem za zabití partnerů, kteří je trápili, ti všichni nabízejí neobyčejně silné motivy.

Čápovi se podařilo vykreslit věrohodnou postavu mladého novináře, jeho kolegyně Ivety i řady velitelů věznic i vězeňské služby, jejichž charaktery a zájmy se postupně odhalují. Napsal dobrý román o životě na sklonku Československa, bez sebemenší snahy skandalizovat kohokoli. Jeho hrdina dokáže odhalit potřebu manipulace veřejným míněním s úmyslem zamaskovat skutečné plány politiků. V tom je jeho próza dobrodružná i pravdivá zároveň.

Celkové hodnocení: 75 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám