Hlavní obsah

Výpravná série České století mapuje válku, rok 1968 i 1989

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Historický seriál České století vstoupí brzy na obrazovky České televize. Sleduje dějiny našich zemí od roku 1918 až do roku 1989. O kontroverzi jistě nebude nouze už proto, že Daniel Landa, který je mnohými stále považován za neonacistu, v něm hraje nenáviděného politika Emanuela Moravce.

Upoutávka na seriál České století Video: Česká televize

 
Článek

Režie se ujal Robert Sedláček, scénář připravil Pavel Kosatík. V dalších rolích uvidíme například Martina Fingera, Miloslav Mejzlíka, Jiřího Vyorálka, Jana Novotného, Jana Budaře, Ondřeje Trojana, Jaromíra Dulavu či Davida Novotného.

„Jmenuje se to České století, takže to má mapovat klíčové historické momenty v tomhle století. První je vznik republiky, poslední měl být listopad 1989, ale byli jsme požádáni, aby se přidal ještě rozpad federace,“ řekl Novinkám před časem Kosatík.

Foto: Česká televize

Jiří Vyorálek (uprostřed) jako Klement Gottwald

„Já jsem navrhnul Dana Landu jako Emanuela Moravce, protože se mi zdálo, že je vnímán určitým způsobem podobně. S Landou podobně jako s Moravcem má společnost tendenci být rychle hotová a říct - to je nácek, to je prevít. Ani v jednom případě to není pravda,“ řekl spisovatel a scenárista.

Tvůrcům jde prý o to, aby vtáhli do diskuze mladou generaci. Vyžadují od diváka  nedivácký, nepasivní přístup. Rádi by ho donutili na chviličku uvažovat jako lidé, o kterých to pojednává. Aby na chvilku byli Benešem, který přijímá kapitulaci nebo přijímá únor. Aby na chvíli byli Klementem Gottwaldem, který se strašně bojí o život a nechá zavraždit svého nejlepšího kamaráda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám