Hlavní obsah

Česká avantgarda jede do Koreje

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pod titulem Vzpomínka na krajinu, kterou jsem nikdy neviděl, což je název jednoho obrazu Josefa Šímy, bude od 24. ledna v Národním muzeu současného umění v jihokorejském Soulu otevřena výstava českého malířství a sochařství let 1905 až 1943.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ilustrační foto, obrazy Emila Filly ve sbírce Národní galerie v Praze

Článek

„Exportní“ kolekci ze svých sbírek připravila pražská Národní galerie, autorkou výstavy je historička umění Helena Musilová, korejskou kurátorkou pak Jienne Liu. Spolupráce na výběru exponátů probíhala celý loňský rok a finální kolekce nabídne tvorbu pětadvaceti umělců. Asijským divákům budou představena díla osobností, jako byl František Kupka, Emil Filla, Toyen nebo Josef Šíma, jejichž umění výrazným způsobem přesáhlo hranice domácího regionu.

Soubor je členěn do čtyř základních kapitol, které zahrnují nefigurativní malířství, expresionismus, kubismus a surrealismus v umění české avantgardy. Výstava byla iniciována přímo vedením soulského muzea ve snaze o hlubší poznání středoevropské avantgardy a kultury České republiky. Jde o první takto rozsáhlou bilanci klasiků českého moderního umění v zahraničí ze sbírek Národní galerie po listopadu 1989.

Větší rozsahem i počtem zastoupených umělců byla jen dvoudílná expozice českého umění let 1878 až 1940, kterou bývalý ředitel Národní galerie Jiří Kotalík vystavoval s velkým ohlasem v německém Darmstadtu v roce 1985 a 1988.

Podle vedení Národní galerie dostala od korejské strany Česká republika všechny záruky, že se celá kolekce vrátí zpět a že nebude zabavena v souvislosti s mezinárodními arbitrážními řízeními, která Česká republika vede. Výstava v Koreji zůstane do 28. dubna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám