Hlavní obsah

Everything Everything: Posloucháme hlavně klasiku, s ní nesoutěžíme

Právo, Šárka Hellerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Art rock, indie pop a rockovou hudbu mixuje ve své tvorbě britská skupina Everything Everything. Český posluchač ji zná z loňského listopadového předskakování kapele Muse v pražské O2 Areně. Teď čtveřice vydává druhé album Arc. Na otázky odpověděl baskytarista Jeremy Pritchard.

Foto: Foto Sony Music

Everything Everything jsou na druhém albu srozumitelnější než na debutu. Jeremy Pritchard první zprava.

Článek

Se zpěvákem Jonathanem Higgsem jste hudbu studovali na univerzitě. Věděli jste již tehdy, že chcete mít kapelu?

Studovali jsme muziku v Manchesteru a náš bubeník Michael Spearman zase v Leedsu. Ano, oba jsme věděli, že se chceme hudbou živit. Dlouho nám nebylo zřejmé, jestli to vůbec bude možné, ani to, jestli ji budeme dělat spolu. To byla spíš náhoda.

Naučili jste se ve škole něco, co bylo důležité pro vaši další kariéru?

Ne přímo v učebnách, ale to, že jsme studovali vysokou školu s tímto zaměřením, nás nutilo spolupracovat s ostatními. Sbližovala nás. Také jsme se naučili něco tvořit. Naučili jsme se spolupracovat ve skupině, koordinovat práci a tomu, jak to v kapele funguje. Jonathan studoval produkci, reklamní hudbu a skladbu. Můj obor byl o tom, naučit se být v kapele, jmenoval se společné hraní. Dizertační práci jsem psal o skupinách The Smiths, Blur a také o britské politice v osmdesátých a devadesátých letech.

V prosinci 2009 vás BBC pasovala ve své anketě Sound Of 2010 mezi kapely, které by v následujícím roce měly zaujmout. Cítili jste tehdy, před vydáním první desky, větší odpovědnost a nervozitu?

Bylo to dokonce ještě předtím, než jsme album začali nahrávat. Nervozitu jsme ale necítili, bylo to pro nás naopak stimulující. Protože jsme nebyli v první pětce, nekladlo se na nás přehnané očekávání. Celkově se totiž vždy nominuje patnáct kapel. Prvních pět se pak těší takové pozornosti, že to pro ně může být skutečně svazující. Ellie Gouldingová, Marina And The Diamonds, Delphic, Hurts a The Drums pak byli nuceni s vydáním desky spěchat, aby toho zájmu využili.

Jejich tehdejší pozici jsem jim vůbec nezáviděl. My jsme byli spokojeni. Byli jsme připraveni mít více pozornosti, ale bylo to vcelku přirozené. Kdybychom byli mezi prvními pěti, určitě by nám to nepomohlo.

Bývají tipy BBC v uvedené anketě přesné?

Ano, celkem ano. Většinou těch prvních pět kapel trefí dobře. Z tehdejší pětice se dařilo všem, jenom Marina And The Diamonds šla trochu dolů. Delphic jsou asi tak úspěšní jako my, Ellie Gouldingová vydala další album a daří se jí. Ze seznamu kapel, které v BBC tipovali, zaznamenali v posledních letech velký úspěch Two Door Cinema Club. Mají obrovskou fanouškovskou základnu. Myslím si, že Sound Of je dobrý ukazatel toho, co se bude v následujícím roce dít.

Kdo podle vás měl být v Sound Of 2013?

Pokud jde o našeho favorita, fandíme liverpoolské skupině Outfit. Je velmi dobrá. Na nikoho dalšího si nemůžu vzpomenout. Po pravdě řečeno, nové kapely tolik neposlouchám. Mám vždycky pocit, že si dělám průzkum trhu. Jsme teď v procesu, kdy děláme kampaň sami sobě a snažíme se uspět. Není pro mě příjemné poslouchat rádio, když jsme součástí hudebního trhu a snažíme se jít nahoru. Proto nyní poslouchám hlavně klasickou a starší hudbu. S ní nesoutěžíme.

Jakou klasiku posloucháte?

Vždycky jsem miloval Debussyho a Ravela. Miluju francouzské impresionistické skladatele a mám rád i nové minimalisty, Philipa Glasse a podobně. Baví mě teď zase poslouchat v rádiu klasiku a učit se rozpoznávat, ze které doby daná skladba je, o jakého jde skladatele či jaké byl národnosti. Dělali jsme to ve škole a moc mě to bavilo. V posledních letech jsem to ale nepraktikoval.

V čem se vaše nové album liší od debutu?

Nové písničky jsou napsané cíleně. Na prvním albu se stávalo, že byl v písni moment, který na předešlé nenavazuje, protože jsme do ní prostě přidali nějaký kousek z jiné písničky. Tentokrát jsme napsali samostatné písničky. Na debut jsme využili všechny nápady od roku 2007, kdy jsme vznikli. Nápady na nové album jsou vesměs čerstvé. Pochopili jsme, že v písních nemůžeme být prvoplánově bombastičtí a směšní. Dospěli jsme a chceme, aby si naši hudbu užili i jiní lidé než my.

Reklama

Výběr článků

Načítám