Hlavní obsah

V lednu startují festivaly japonských a íránských filmů

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V lednu čekají českou metropoli dva exotické filmové festivaly, které se věnují japonským a íránským filmům. Ten japonský se navíc rozšiřuje i do Plzně, Opavy a Hodonína.

Foto: Eigasai.cz

Z japonského filmu Megane

Článek

Šestý ročník festivalu japonských filmů a kultury Eigasai se bude konat 22. – 28. ledna 2013 v pražském kině Lucerna. Divákům nabídne téměř 20 filmů i doprovodný program. Z Prahy se pak přesune do Plzně (7. – 10. 2.), Opavy (12. – 16. 2.) a Hodonína (8. – 10. 3.).

Tento ročník bude věnován především jedné velké japonské osobnosti. Režisér Imamura Shōhei (Balada o Narajamě, Úhoři) je světově uznávaný a získal dvě Zlaté palmy v Cannes.

„Jeho retrospektiva bude mít rozsah, který dosud v Evropě neměl obdoby. Sehnat kopie některých filmů byl přitom opravdu husarský kousek,” uvedl Robin Shōen Heřman z pořádající Česko-japonské společnosti. Dodal, že Imamuru fascinuje vztah mezi realitou a fikcí ve filmu i v životě, vazby mezi kulturně spoutanou a pudovou složkou lidské osobnosti, reflexe viny či magická role symbolů.

Další sekce Smích prochází žaludkem se věnuje, jak název napovídá, hlavně komediím a podle Heřmana ukáže, jak osudový je vztah Japonců k jídlu, jeho přípravě a podávání – ale třeba i k etiketě proslulých kjótských čajoven s tajuplnými gejšami.

Díky spolupráci s japonskou nadací The Japan Foundation se na festivalu objeví i několik vzácných pokladů japonských filmových archivů, v čele se snímkem Mlhavá noc (Oboroyo onna) z roku 1936, jehož režisérem je Gosho Heinosuke, známý jako autor vůbec prvních japonských zvukových filmů. Všechny filmy festivalu budou v původním znění s českými a většinou i paralelními anglickými titulky. Vstupné na jednotlivé filmy je 80 Kč, prodávají se i permanentky. Více najdete na www.eigasai.cz.

Film a děti

Druhý ročník chystá Festival íránských filmů a tentokrát bude zaměřen na děti. Ty si íránští tvůrci vybírají jako poměrně častý motiv a nejlepší filmy o nich budou v pražském kině Světozor k vidění od 9. do 13. ledna 2013.

„První ročník Festivalu íránských filmů lákal diváky především na oscarový Rozchod Nadera a Simin, který ostatní snímky neprávem trochu zastínil. Druhý ročník představí ještě silnější a ucelenější kolekci klenotů íránské kinematografie, které bude propojovat ústřední téma - dítě, a to bez ohledu na rok vzniku vybraného filmu,“ řekl Kaveh Daneshmand, v Praze působící produkční skupiny Tokada Productions, která Festival íránských filmů vymyslela.

Diváci se tak můžou těšit například na příběh osmiletého chlapce s názvem Kde je dům mého přítele? (1987) režiséra Abbase Kariostamiho, který se představil i na předchozím ročníku festivalu. Dalším lákadlem bude silný film Běžec (1990) Amira Naderiho, pojednávající o malém chlapci, který přijde o svůj domov během války, a jako jedinou možnost, jak si splnit své životní sny, vidí zápis do školy.

Více najdete na www.iranianfilmfestival.cz nebo www.kinosvetozor.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám