Hlavní obsah

Pražská muzea připravila na konec roku zajímavé výstavy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atraktivní výstavy připravila na konec roku pražská muzea. Například Národní muzeum zpřístupnilo v nové budově hned tři expozice v rámci cyklu Monarchie, v Náprstkově muzeu se lidé mohou seznámit mohou s životem spisovatele Karla Maye a Uměleckoprůmyslové muzeum vystavuje populární autíčka "angličáky". Muzea budou otevřena i o vánočních svátcích včetně Štědrého dne.

Foto: Národní muzeum

Výstava ukazuje, jak se žilo za "císařpána".

Článek

Jak se žilo za "císaře pána" Františka Josefa I., zjistí zájemci v Národním muzeu. Vůbec poprvé spatří předměty patřící císaři a jeho ženě Alžbětě. Dýchne na ně atmosféra dávných časů, dozvědí se leccos zajímavého o době překotných společenských proměn, kdy se modernizace postupně dotkla společnosti ve všech odvětvích - průmyslu, vědě, kultuře i každodenním životě. Další výstava přibližuje dětský svět za císaře pána - období narození a péče o dítě, dětskou literaturu, vzdělávání ve školách, hry a hračky. Třetí expozice ukazuje prostřednictvím fotografií život na přelomu 19. a 20. století.  Výstava bude otevřena na Štědrý den od 10 do 14 hodin, v dalších dnech do 17 hodin.

Především děti si přijdou na své v Náprstkově muzeu, kde se kromě stálých expozic vydají "po stopě Karla Maye". Tato výstava dokládá nesnadný život slavného autora dobrodružných knih. Návštěvníci si zahrají na stopaře, přepadnou indiánskou hlídku, stvoří si indiánské jméno či si jen ověří znalost díla tohoto spisovatele. Na Štědrý den má muzeum zavřeno, 25. až 26. prosince je přístupno od 10 do 17 hodin.

Na příchozí se v těchto dvou dnech těší i v Muzeu hlavního města Prahy na Florenci, jehož největším lákadlem je Langweilův model Prahy z let 1826 až 1837 z papírové lepenky, věrný předloze do nejmenších detailů. Moderní technika umožňuje v přilehlém 3D kině virtuální "průlet" tímto modelem.

Fenomén angličáků

Fenomén populárních angličáků neboli autíček Matchbox přibližuje prostřednictvím téměř dvou tisíc exponátů Uměleckoprůmyslové muzeum. Výstava potěší malé i velké kluky a připomene tento fenomén datující se od 50. let minulého století. Do někdejšího Československa se modely dostávaly z Anglie vždy před Vánoci, jejich prodej byl stejně jako v případě jižních plodů spojen s dlouhými frontami.

O svátcích bude otevřeno také Muzeum voskových figurín v Celetné ulici, a to i 25. a 26. prosince od 10 do 20 hodin. Muzeum Karlova mostu nabídne v obou svátcích vánočních navíc prohlídku výstavy betlémů.

V Národním technickém muzeu na Letné si mohou zájemci ve stejných dnech od 13 do 18 hodin prohlédnout kolekci historických vánočních ozdob a vedle nich pochopitelně stálé expozice včetně unikátní haly dokládající historický vývoj automobilové, motocyklové, cyklistické, letecké a lodní dopravy. Některá muzea však budou o svátcích zavřena. Patří mezi ně například České muzeum hudby, Národní památník na Vítkově, Musaion v Kinského sadech a Národní zemědělské muzeum.

Reklama

Výběr článků

Načítám