Hlavní obsah

Nový svět, mistrovský komiks beze slov

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový svět australského výtvarníka, spisovatele a režiséra Shauna Tana (1974) je jistě jedním z nejzajímavějších komiksů vůbec. Nemůžeme o něm ovšem říct, že jsme ho četli, neboť jde o grafický příběh bez dialogů, přesněji dialogů v takové formě, jak je známe z tradičních komiksů.

Foto: Shaun Tan

Komiks Nový svět

Článek

Je to příběh člověka, který opustil rodnou zemi a odešel hledat lepší život pro sebe i svou rodinu. Svět, do něhož se vypravil, je pro něho ale cizí, nesrozumitelný, řídící se jinými pravidly, než na jaké byl zvyklý. Cítí se v něm tedy nadbytečný, stává se jeho přítěží.

Vedle hlavní dějové linie přináší komiks i fragmenty osudů lidí, kteří se setkali s hlavním hrdinou proto, že se rovněž vydali hledat ráj a byli nuceni, mnohdy za dramatických okolností, opustit svou zemi. V nich Tan sice není až tak důsledný, přesto na několika málo obrázcích pochopitelně vysvětlil charakter osob a jejích trýzně.

Nový svět je příběh o emigraci. Shaun Tan jej namaloval v temných barvách, v provedení sépie, mnohé obrázky jsou černobílé, chmurné a tajemné. Zdůrazňuje to melancholický charakter díla.

Jako film

Příběh, který vypráví, je nekomplikovaný. Odkazuje na éru němého filmu, byť není tolik popisný a pracuje více s náznaky a podobenstvími. V nich je zřejmé, že Tan je mimo jiné ilustrátorem knih pro děti. Chce-li namalovat zlo, cosi negativního, použije v obrázku chapadla či příšeru. Chce-li naopak vyjádřit naději, objeví se na obrázku dítě nebo na první pohled pozitivní zvířecí postavička.

Mistrovsky zdůraznil zlomové chvíle příběhu, stejně tak marasmus, v němž se hrdina nachází. Tváře lidí jsou plné emocí, často jich Tan namaloval několik za sebou, aby zvýraznil důležitost momentu.

Nový svět je umělecké dílo, kolem kterého nelze projít bez povšimnutí a zastavení. Bez jediného slova odvypráví na papíře příběh a evokuje při tom film. I v něm jsou totiž zachyceny nenápadné detaily, přibližování okamžiku podobné nájezdům kamer, ostré střihy a jasný režijní záměr. Nad touto knihou lze sedět hodiny a nacházet v ní kouzlo, nimrat se v její kráse. Je to pozoruhodné dílo.

Celkové hodnocení: 90%

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám