Hlavní obsah

Loutky přeřízly ženskou hned v prvním výstupu

Právo, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hned v prvním výstupu nové inscenace libereckého Naivního divadla – Loutky hledají talent Víta Peřiny v režii Tomáše Dvořáka – stanou se diváci svědky skandálu. Kouzelník a iluzionista třetí kategorie přeřízne pohledné médium. Ne jak si myslíte, nýbrž pásovou Husquarnou. V pase. Nešťastník má ale štěstí. Všimne si ho mistr v oboru. Usoudí, že ten nýmand je zralý přihlásit se do čtvrté řady „souboje talentů v nejúspěšnější světové show“ Česko Slovensko má talent, v Liberci tedy Loutky hledají talent. A že ho přivede k vítězství.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Soutěžící loutky Marka Zákosteleckého

Článek

I bez hvězdné poroty Bílá, Slávik, Dejdar a bez výhry a cesty kolem světa, všeho jen přiměřeně a po pimprlovsku, jsou diváci svědky strhujících výkonů českých talentů v akci v čistě marionetovém provedení. Vlastně v té inscenaci chybí opravdu jen věčný brblal soutěže pan Pavlovič.

Vzato po kumštýřsku, vzdělání si doplní na Peřinově a Dvořákově inscenaci - s loutkami Marka Zákosteleckého, s muzikou Vratislava Šrámka a s videodotáčkami Vojtěcha Dvořáka rovnou ze soutěžního sálu - konečně také inteligenti s IQ nad 95. Někteří přiznávají, že se na tu televizně oblbovací krásu ještě nikdy nedívali.

I Pavloviče třeba mně, televizí nepokaženého, musela připomenout dcerka druhačka, v hledišti sedící vedle mne. Tu už vymývači mozků nenapravitelně dostali. Inscenátoři obsadili soutěž po svém. Sborem čtyřiceti loupežníků z Beskydska, kteří jako by z pohádky o Alibabovi vypadli. Nebo výstupem cvičených labutí z Labutího jezírka. V klání ztroskotá i James Blond a jeho historicky první loutková striptérka.

Zato se aspoň v prvních kolech prosadí siamská dvojčata, než do dalšího kola postoupí pouze jedno z nich, magnetická žena, starý herecký bard, který tři minuty vydrží do kýblu čurat, v dalších kolech pak i to ostatní. Pohoří až ve finále. Už nemá co vyměšovat a střihne si proto monolog z Cyrana, o který nikdo samozřejmě nestojí.

Možná přijde i Kalousek

Náš iluzionista nechce vyhrát, ale pochopitelně zvítězí, protože jeho mistr ví, jak to v Česku chodí a na porotce-tvrďáka, který dával furt jen červené karty, zabere ve finále úhledný kufřík v českých.

Od premiéry 6. října se Talent okamžitě zařadil k rodinnému stříbru Peřinovic rodiny, vládnoucí s Tomášem Dvořákem v Naivním divadle a v plzeňské Alfě. Baví náramně, přesto našince obestírá pochyba – naštěstí jen malá. Zatímco v šoubyznysu se "všechny prachy už prožraly", pracovití třou nouzi s bídou. A náš ministr Kalousek nás hodil všechny do svého pytle.

Naivní divadlo Liberec - Vít Peřina: Loutky hledají talent. Režie Tomáš Dvořák, výprava Marek Zákostelecký, hudba Vratislav Šrámek, videodotáčky Vojtěch Dvořák. Premiéra 6. října 2012.

Celkové hodnocení: 85% 

Reklama

Výběr článků

Načítám