Hlavní obsah

Vandal v londýnské galerii poničil dílo amerického malíře Rothka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

V prestižní londýnské galerii Tate Modern v neděli vandal poničil obraz amerického moderního malíře lotyšského původu Marka Rothka. Galerie v prohlášení uvedla, že návštěvník na jeden ze skupiny umělcových obrazů zvané Seagram štětcem přimaloval malou černou plochu. Policie případ vyšetřuje.

Foto: twitter.com

Fotografie poničeného obrazu ze série Seagram amerického malíře Marka Rothka.

Článek

Rothko, který zemřel v roce 1970, proslul rozměrnými abstraktními obrazy, které se vyznačují velkými barevnými plochami. Sérii Seagram vytvořil v 50. letech na zakázku pro nový newyorský restaurant The Four Seasons.

Na fotografii, která se objevila na sociální síti Twitter, bylo podle serveru BBC a agentury AP vidět několik slov včetně jména Vladimir načmáraných v rohu poškozeného obrazu.

Tate Modern ročně přivítá pět miliónů návštěvníků. Po incidentu byla krátce uzavřena. Díla abstraktního expresionisty lotyšského původu Rothka se v současnosti prodávají za desítky miliónů dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám