Hlavní obsah

Na píseckém festivalu zvítězili Normální lidé

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavní cenu a prémii padesát tisíc získal na Mezinárodním festivalu studentských filmů Písek snímek od polského režiséra Piotra Zlotorowicze s názvem Ludzie normalni (Normální lidé).

Foto: Foto PRÁVO – Pavel Orholz

Písek žil v minulých třech dnech filmovým studentským festivalem.

Článek

Čeští studenti se prosadili například v kategorii animovaných filmů díky Zapomnění od Vítězslava Ureše a jeho spolužačky Yiawei Huang z Filmové akademie Miroslava Ondříčka v Písku.

„I letošní ročník filmového festivalu přilákal tisíce diváků, kteří vyhledávali také doprovodné akce jako výstavy, workshopy nebo večerní koncerty. Samotná soutěž, v níž bylo 45 snímků, pak potvrdila nadvládu zemí, které se studentské tvorbě pravidelně věnují,“ zhodnotila letošní přehlídku ředitelka Vladana Terčová s tím, že úroveň snímků rok od roku stoupá. Dvanáctý ročník festivalu navštívilo za tři dny kolem sedmi tisíc lidí.

Odborná porota ve složení britský režisér a scenárista Nick Gray, český režisér a vítěz Grand Prix 2011 Jan Vejnar, Yangil Kim z jihokorejské Národní univerzity umění, dokumentarista Dušan Trančík a Filip Renč nakonec přiřkla hlavní Cenu Václava Kršky polskému filmu Normální lidé od Piotra Zlotorowicze.

Dvaadvacetiminutový snímek má motto George Orwella: Zdravý rozum se nedá podchytit statisticky. Vypráví příběh Daniela, který byl právě propuštěn z vězení a snaží se začít nový život. Musí se však postarat o svou matku alkoholičku a najít si práci. Štěstí také hledá ve vztahu se záchranářkou.

Zatímco v loňském roce získali čeští mladí tvůrci pět cen, letos se prosadil především Vítězslav Ureš a jeho spolužačka Yiawei Huang z Filmové akademie Miroslava Ondříčka v Písku se snímkem Zapomnění v kategorii animovaných filmů.

V sedmiminutovém představení s nevšední atmosférou ožívají staré uličky města, aby ve své paměti odkryly časy minulé a osudy těch, kteří jimi procházeli. Okna omšelých domů se rozsvěcují, za nimi se procházejí černé siluety, stíny se pohybují tam, kde by mělo být světlo. A vše doprovází tajemný opar, který tyto přízraky probouzí k životu.

Úspěch v Hongkongu 

„Oba autoři tohoto animovaného snímku se nemohli píseckého festivalu zúčastnit, protože jsou zrovna s tímto dílem na islandském festivalu. Zapomnění získalo už také hlavní cenu na festivalu v Hongkongu,“ vysvětlila ředitelka Terčová. Cenu společnosti Universal Production Partners dostal další český film, Malý okruh pozornosti od Josefa Tuky.

Cena za nejlepší hraný film poputuje do Jižní Koreje za počin Nonviolent Resistance: How to Shut-up Your Wife Peacefully, nejlepší dokumentární snímek Navždy mladý natočil polský autor Robin Lipo a například cenu Kodak Vision obdržela Sůl země izraelského režiséra Melacha Haaretze.

Reklama

Výběr článků

Načítám