Hlavní obsah

Prahu ovládnou Rytmy Afriky

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Festival afrického bubnování a tance Rytmy Afriky proběhne 20. 10. v pražské Meetfactory. V loňském roce akci navštívilo asi 600 návštěvníků a letos se koná 7. ročník.

Foto: Rytmy Afriky

Harouna Dembélé

Článek

"Hlavní hvězdou bude Harouna Dembélé a Parissi (Burkina Faso), někteří lidé označili jejich koncert v Praze v roce 2011 jako nejlepší bubenický koncert v Praze, který kdy viděli," uvedli pořadatelé.

Harouna Dembélé je jedním z nejlepších djembefolů (hráčů na djembe) současnosti. Ve své tvorbě spojuje tradiční rytmy s vlivy současné hudby. Vystoupí s devíti muzikanty a tanečníky, kteří rozjedou spletité taneční rytmy se svými djembe, dunduny, n’goni, iama, balafony a dalšími afro nástroji.

Africké bubnování a tanec jsou v ČR stále populárnější. Nejedná se přitom jen o zahraniční umělce, v Praze má základnu asi desítka podobných skupin, které vycházejí z afro-karibských rytmů.

V rámci festivalového večera se představí i 15 neziskových organizací působících v České republice. "Myšlenka uspořádat festival vznikla v roce 2005 v průběhu hudební stáže v Guineji a Mali“, řekl David Oplatek, jeden z organizátorů. „Chceme publiku přiblížit fascinující svět západoafrické polyrytmie, představit nejlepší kapely z domácí scény a zároveň je konfrontovat se světovými hvězdami. Afrika nerovná se automaticky chudoba a války, pro nás je to především nevyčerpatelná studnice hudební inspirace“.

Na akci bude mít infostánek i Afrobailar Festival. Zde budete moci zakoupit Fullpass na Afrobailar Prague Festival za 950 Kč (lístek za tuto cenu je možné zakoupit pouze v Meetfactory v den konání Rytmů Afriky, cena za fullpass v den konání Afrobailar Prague festivalu bude 3000 Kč).

Reklama

Výběr článků

Načítám