Hlavní obsah

Divadelní festival předznamená výlet do Berlína

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Divadelní výlet do berlínské Volksbühne předznamená 13. října program listopadového Pražského divadelního festivalu německého jazyka. Zájemci na této scéně uvidí pozoruhodnou inscenaci Dietera Rotha s názvem Murmel Murmel, česky Mumly mumly, v režii Herberta Fritsche.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Berlín, východ slunce nad kopulí budovy berlínského Reichstagu

Článek

"Jde o grandiózní zábavu se skvělými herci, během níž nepadne jiné slovo než 'mumly'. Přitom se zpívá, švitoří, vytrubuje, huláká, polyká, skanduje, recituje i tancuje. Diváky čekají mumlavé sbory, mumlavé tance, mumlavá pantomima a komická mumlavá minidramata," řekla ředitelka přehlídky Jitka Jílková.

Fritsch se podle ní nebojí zesměšnění a parodie a po zaprášených "postdramatických konceptech" objevuje jednoduše vypadající sílu divadla. Organizátoři nabízejí 120 míst, zbývá jen několik posledních vstupenek.

Wagner i Španělská mu(š)ka 

Festival, jehož 17. ročník se uskuteční od 2. do 13. listopadu, vyhlásil už v červnu vítěznou inscenaci Ceny Josefa Balvína, kterou se stala hra Rolanda Schimmelpfenniga Arabská noc v režii Martina Glasera a v podání činohry Moravského divadla Olomouc. I ta bude do přehlídky zařazena. Úsporná opatření ji však letos citelně zasáhla.

"Po úspěšném loňském ročníku jsme byli paradoxně nuceni tomu délku i skladbu letošního programu uzpůsobit. Vynasnažíme se přinést divákům sice ve zmenšené míře, přesto však kvalitní a pestrou programovou nabídku," uvedla Jílková. Za podporu poděkovala například Česko-německému fondu budoucnosti a ministerstvu kultury.

V programu se objeví například Rozbitý džbán Heinricha von Kleista, který v režii Matthiase Hartmanna uvede vídeňský Burgtheater, a projekt Franze Arnolda a Ernsta Bacha nazvaný Španělská mu(š)ka v režii Herberta Fritsche z berlínské Volksbühne. Mnichovské Residenztheater přiveze inscenaci Hořké slzy Petry von Kantové Rainera Wernera Fassbindera v nastudování Martina Kušeje. Program nabídne také hru Sebastiana Frommelta Dědictví v podání TAK Divadla z Lichtenštejnska a Červenou Karkulku bratří Grimmů, s níž přijede Traffik Theater z Lucemburska. Německý herec Stefan Kaminski předvede svou show s názvem Kaminski on Air, v níž čtyřikrát rozebere slavný příběh Richarda Wagnera Prsten Nibelungův. Více informací na www.theater.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám