Hlavní obsah

Filmové premiéry: Hoří, má panenko, César musí zemřít, Divoši, Sousedská hlídka a Naboř a ujeď!

Právo, Věra Míšková

Legendární Formanův film Hoří, má panenko se po 45 letech vrací do kin na digitálně restaurované kopii. Letošní Berlinale vyhrálo vězeňské drama italských bratrů Paola a Vittoria Tavianniových César musí zemřít. Americký režisér Oliver Stone natočil podle stejnojmenného románu Dona Winslowa thriller Divoši. O střetnutí domobrany v americkém zapadákově s mimozemšťany vypráví sci-fi komedie Sousedská hlídka. Bláznivá akční komedie se jmenuje prostě a výstižně Naboř a ujeď!

Upoutávka na film Hoří má panenko (v kinech od 27.9.2012)Video: Bontonfilm

 
Článek

Hoří, má panenko

Foto: Bontonfilm

Filmové premiéry

Jeden z vrcholů československé nové vlny natočil Forman v roce 1967 podle námětu, pod nímž je podepsán společně s Jaroslavem Papouškem a Ivanem Passerem. Černý humor a drobnohled při pozorování lidských povah ho zařadil na nejvyšší příčky popularity, ale zároveň mu přinesl potíže jak doma tak v zahraničí, kde ho na jedné straně koproducent Carlo Ponti odmítl převzít a na druhé dostal oscarovou nominaci. Děj se odehrává v podkrkonošské obci na pozadí hasičského bálu, komedie se mění v tragickou frašku s citem pro detail, gesto a dialog.

Hoří, má panenko, ČSSR 1967/restaurováno v ČR 2012, komedie, 71 min., režie: Miloš Forman, hrají: Jan Vostrčil, Josef Šebánek, Ladislav Adam, Vratislav Čermák, Václav Novotný, František Paska, Josef Řehořek, Josef Valnoha, J. Řeháček, Josef Kolb, Milada Ježková a další.

César musí zemřít

Foto: Artcam

Filmové premiéry

V římské věznici Rebibbia předstupuje před publikum skupina vězňů, aby zde odehrála klasickou tragédii Williama Shakespeara Julius Caesar. Aplaus publika zní jako otevírání brány, ale tito herci se po stažení opony musí vrátit do svých cel odpykat své mimořádné tresty. Bratři Tavianiové strávili šest měsíců v jedné z nejtvrdších italských věznic, aby zaznamenali, jak se několik mužů pokouší proniknout do zdánlivě vzdálených rolí a skrze ně alespoň částečně překročit stín věznice.

Upoutávka na film Caesar musí zemřít (v kinech od 27.9.2012)Video: Artcam

César Musí zemřít, Itálie 2012, drama, 76 min., režie: Paolo a Vittorio Tavianniovi, hrají: Hrají: Cosimo Rega, Salvatore Striano, Giovanni Arcuri, Antonio Frasca, Juan Dario Bonetti a další.

Divoši

Foto: Bontonfilm

Filmové premiéry

Vypravěčka filmu Ophelia žije ve spokojeném postmoderním svazku s mírumilovným botanikem Benem, který touží zachránit svět, a bývalým námořníkem a žoldákem Chonem, který si není jistý, že svět za to stojí. Žijí sami pro sebe, vzájemně na sebe nežárlí, a spojení Bena a Chona slušně vynáší: díky Benovým schopnostem a Chonovým kontaktům prodávají nejlepší trávu v celé Kalifornii. Jenže jen pár kilometrů od nich operují mexické kartely a jednomu z nich se jejich „podnik“ zalíbí. Učiní klukům nabídku, ale ti odmítnou. Smůla je, že šéfka kartelu slova jako „ne“ prostě nebere na vědomí, a začne jednat...

Upoutávka na filmu Divoši (v kinech od 27.9.2012)Video: Bontonfilm

Divoši, USA 2012, thriller, 131 min.,režie: Oliver Stone, hrají: Blake Livelyová, Taylor Kitsch, Aaron Taylor-Johnson, John Travolta, Salma Hayeková, Benicio Del Toro a další.

Sousedská hlídka

The Watch

Foto: Bontonfilm

Filmové premiéry

Sousedskou hlídku na obranu proti vetřelcům založí v jednom zapadlém městečku velmi aktivní občan a získá tři kamarády. Boba, který to bere jako příležitost vypadnout od rodiny s klukama na pivo. Obtloustlého Franklina, kterého nejdřív vyhodili ze školy a pak nevzali k policii, a který chce prostřednictvím sousedské hlídky dokázat, že policie udělala chybu. A Jamarcuse, který se do městečka právě přistěhoval a má spoustu volného času. Nejdřív se nic neděje, ale pak sousedská hlídka narazí na odporné mimozemšťany, kteří chtějí zaútočit na Zemi. Od té chvíle je osud lidstva pouze v jejich rukou.

Upoutávka na film Sousedská hlídka (v kinech od 27.9.2012)Video: Bontonfilm, BBC

Sousedská hlídka, USA 2012, sci-fi komedie, 102 min., režie: Akiva Schaffer, hrají: Jonah Hill, Ben Stiller, Vince Vaughn, Richard Ayoade, Billy Crudup, Rosemarie DeWitt, a další.

Naboř a ujeď!

Foto: HCE

FP

Charlie Bronson riskuje svou skrytou identitu, aby se se svou přítelkyní dostal do Los Angeles, kde na ně čeká jejich životní šance. Brzy je však vyčmuchá Charlieho bývalý kamarád z gangu a chce, co mu patří. Zábavný road–trip se tak mění v bláznivou honičku, do které se připletou i federálové a banda podivínů.

Upoutávka na film Naboř a ujeď (v kinech od 27.9.2012)Video: Hollywood Classic Entertainment

Naboř a ujeď, USA 2012, akční komedie, 100 min., režie: Dax Shepard, David Palmer, hrají: Bradley Cooper, Dax Shepard, Kristen Bellová a další.

Reklama

Výběr článků

Načítám