Hlavní obsah

Nejen Ben Affleck zapomněl, co dělal

Novinky, Věra Míšková, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnohem méně akce, než bychom očekávali od nového filmu režiséra Johna Woo (Mission Imposible 2, Tváří v tvář, Kód Navajo), nabízí sci-fi thriller Výplata s Benem Affleckem v hlavní roli.

Článek

Původem hongkongský, do Hollywoodu přesídlený mistr žánru se sice tentokrát rozhodl vsadit mnohem víc na zápletku, což je sympatické, ale akční scény jakoby zapomněl točit. Paměť je ostatně tím hlavním, oč ve Výplatě běží.

Bez paměti z bezpečnostních důvodů

Za hranicemi zákona pracující expert na analýzy Michael Jennings (Ben Affleck) s tou svou nakládá s vědomím, že když člověk dělá něco, co by za žádných okolností neměl vyžvanit, je lepší si to z paměti rovnou vygumovat. A protože jsme kdesi v budoucnosti, není to celkem problém. Nicméně na zdraví žádný takový zákrok nepřidá (zahřívají vám přitom mozek), takže když jednou Michael dostane nabídku na kšeft za sto milionů dolarů, kývne na ni v příjemné jistotě, že následující výmaz bude poslední a pak už sbohem práce, s takovým důchodem se dá vystačit hodně dlouho.

Tři roky Michael pracuje. Když skončí a nechá si je vymazat z paměti, radostně se vydá do banky potěšit ztučnělým kontem: je na čase začít trochu utrácet. Překvapení, které ho v bance čeká, mu pořádně zkazí náladu. S pochopitelným úžasem se totiž dozví, že se před pár týdny zřekl celého honoráře, a namísto něj si nechal poslat pár na první pohled pitomostí jako vlastní staré brýle proti slunci.

Rozčilený a nechápající Michael začne nejdřív zuřit nad ztrátou peněz, ale záhy vyjde na povrch, že penězi to jen začalo: kdosi je rozhodnutý připravit ho také o život. To je rozhodně situace, kdy by se paměť hodila. Jenže kde nic není... Naštěstí má Michael i bez paměti pořád brilantní analytický mozek a krásnou Rachel (Uma Thurmanová) ne zrovna po boku, ale na dosah.

Chybí akce

Scénáři respektive ústřední zápletce Výplaty rozhodně nelze upřít alespoň takovou míru originality, jaká je dnes, kdy má člověk pocit, že všechno už tu v té či oné podobě bylo, ještě vůbec možná.

Dokud Michael neví, co se to s ním vlastně děje - a nevědí to ani diváci - má Výplata jisté napětí. To se však do značné míry rozplývá ve chvíli, kdy začíná být vše jasné, a měla by podle pravidel žánru následovat akce. Té je však ve Výplatě dost málo a ani nápady nejiskří, těžiště filmu spočívá ve stále nudnějším vyprávění děje.

Ben Affleck předvádí na plátně rutinně to, co se od něj žádá, což není z hereckého hlediska mnoho. Nicméně hraje slušně, spoléhaje především na vlastní charisma, jež není zanedbatelné. Uma Thurmanová půvab nezastírá, ale její role je o poznání menší, než divák na počátku filmu doufá.

Celkově je Výplata průměrný sci-fi thriller, který měl slibný scénář, ale překvapivě slabou realizaci. Nepopudí, ale bohužel ani nenadchne.

Výplata, USA 2003, režie: John Woo, scénář: Dean Georgaris, kamera: Jeffrey L. Kimball, hrají: Ben Affleck, Aaron Eckhart, Uma Thurmanová, Paul Giamatti a další.

Reklama

Výběr článků

Načítám