Hlavní obsah

Slova, slova, slova. Maličko uspávací romantika

Novinky, Stanislav Dvořák

Americký nezávislý snímek The Words (Slova) režisérů Briana Klugmana a Lee Sternthala má lákavou atmosféru a úžasné „áčkové“ obsazení. Nevyváženost, překombinovanost a délka příběhu mu ale nepomáhá.

Upoutávka na Film The Words (v kinech od 20.09.2012)Video: D-cinema

 
Článek

Mladík Rory (Bradley Cooper) má ambici stát se spisovatelem a moc se mu nedaří. Jeho krásná žena (Zoe Saldanaová) mu to nevyčítá a zdá se, že můžou být šťastní i bez úspěchu na uměleckém poli. S nepochopením se setkává spíše u otce, který už mu nehodlá dále půjčovat peníze a nabízí mu, aby přijal nudnou neatraktivní práci. Rory odmítá.

V jednom starožitnictví v Paříži náhodou objeví starý zažloutlý rukopis amerického vojáka, který jej kdysi ztratil. Rory sice není geniální spisovatel, ale má dost rozumu na to, aby poznal, že jde o mimořádné umělecké dílo. Příležitost dělá zloděje a mladík se rozhodne rozjet podvod, který mu přinese slávu, peníze a také špatné svědomí.

Když pak už jako literární celebrita v jednom parku potká zasmušilého staříka (Jeremy Irons), začíná mu být jasné, že mu finta s cizí knihou neprojde. Dozví se, jakou cenu skutečný autor zaplatil za svůj příběh a propadá se do depresí. Přizná podvod manželce, čímž ohrozí jejich vztah. Dokáže se přiznat i celému světu?

Atmosférické, leč přetažené

Ačkoliv zápletka s ukradeným dílem není moc originální, film působí hlavně ze začátku sympaticky. Je totiž velkoryse obsazený, hlavní dvojice vyvolává dojetí a kamera snímá krásné retro exteriéry (Paříž). Jenže ke konci už není o čem hrát, trápení hlavního hrdiny je zajímavé půl hodiny a pak už se nic nestane. K tomu je ještě zbytečně připojena třetí dějová linie o muži, který napsal knížku o tom, jak mladík ukradl knížku. Takže tu máme příběh v příběhu v příběhu.

Spisovatel je pak velmi nepravděpodobně atakován agresivní sexuchtivou studentkou. Tato pasáž není pro celek funkční a vyvolává dojem, že byla k filmu připojena jaksi navíc, aby to víc „jiskřilo“.

Ve výsledku tu máme trochu nudný a překombinovaný film o lásce, nástrahách umělecké tvorby, významu umění v životě a jednom podvodu.

Celkové hodnocení: 65%

Reklama

Výběr článků

Načítám