Hlavní obsah

Malířství, které vzniká v osamocení

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražská Galerie Art představuje do 16. září na Staroměstském náměstí kolekci obrazů malíře současné střední generace Romana Brichcína, který trvale žije na jihu Čech a ateliér má v Hluboké nad Vltavou. Inspirací umělci nejsou jen každodenní setkání s lidmi a krajinou, svoji důležitou roli hrají také vzpomínky, sny, kulturní tradice i duch místa, kde žije.

Foto: Roman Brichcín

Amy v éteru

Článek

Realita je u něj někdy melancholicky zadumaná a jindy zase razantně expresivní, obojí možná nějak souvisí s jihočeskou mentalitou. S ní je spojena i touha po tajemnosti a záhadách dávné minulosti.

Nejbližší mu je styl nové figurace a postmoderny, kde kánon postavy není předem vymezen, ale určující pro něj jsou vzájemné emotivní vztahy.

O malování často říká, že vzniká o samotě, ale že je současně tím, co Umberto Eco kdysi nazval otevřeným dílem. Osobně se nebráním žádné jiné výtvarné řeči, byť zcela odlišné od té, kterou já používám,“ tvrdí Brichcín.

Reklama

Výběr článků

Načítám