Hlavní obsah

Zemřel Carl Davis, producent amerických hudebních hvězd šedesátých let

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hudební producent Carl Davis zemřel ve věku 77 let. V šedesátých a sedmdesátých letech se podílel na úspěchu chicagského soulu a funku, pracoval s pěveckými hvězdami jako Curtis Mayfield, Jackie Wilson a The Chi-Lites.

Foto: Profimedia.cz

Jednou ze soulových hvězd z Davisova okruhu byl Curtis Mayfield.

Článek

Davis produkoval třeba píseň Duke of Earl zpěváka Gena Chandlera, která se v roce 1962 stala hitparádovou jedničkou, vydržela na vrcholu pět týdnů a prodalo se jí více než milión kusů.

Ve studiu se setkával i s legendárním Curtisem Mayfieldem nebo Major Lancem a Jackie Wilsonem, kterému pomohl s hitem (Your Love Keeps Lifting Me) Higher and Higher.

"Jako Berry Gordy (z Motownu), rozuměl hudebnímu průmyslu šedesátých a sedmdesátých let, opravdu věděl, jak dělat hitové nahrávky,“ uvedl hudební publicista a historik Robert Pruter, autor knihy Doowop: The Chicago Scene.

Carl Davis se narodil v Chicagu 19. září 1934 ve velmi muzikální rodině, ale sám na nic nehrál. Podle tvrzení jeho bratra "neuměl zahrát ani notu". Jeho schopnost rychle vycítit hit se ale projevila už v padesátých letech, kdy pracoval pro DJ Ala Bensona.

Pak začal hledat talenty pro firmu Columbia Records, kde vznikly třeba hity The Monkey Time a Hey Little Girl zpěváka Majora Lance. V roce 1965 se opět setkal s Genem Chandlerem nebo se skupinou Chi-Lites, z jejichž Oh Girl and Are You My Woman? (Tell Me So) si v nedávné době Beyoncé vypůjčila motiv pro skladbu Crazy in Love. Davis později založil dva vlastní labely Dakar and Chi-Sound, ale sláva chicagského soulu už během osmé dekády začala upadat.

Reklama

Výběr článků

Načítám