Hlavní obsah

Krumlovský festival vyvrcholil skvělými debuty

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Závěr hudebního festivalu Český Krumlov měl velice kvalitní tečku. Festival zakončily o víkendu dva u nás debutující zahraniční soubory, o kterých jsme toho dosud příliš nevěděli, přestože představují nejvyšší laťku.

Foto: Profimedia.cz

Festival v Českém Krumlově stál za to.

Článek

Polské smyčcové kvarteto MozART Group nadchlo v pátek humorem Zámeckou jízdárnu, sobotní závěrečný open-air koncert v Pivovarské zahradě patřil vysokému populáru v podání čtyř kanadských tenorů. Publikum je po skvělém crossoverovém večeru nechtělo pustit z pódia.

Dělat si legraci ze světa klasické hudby není nic těžkého, ale polské kvarteto patřící spíše do světa kabaretu má mnoho dalších předností – kromě skvělého muzikantství i smysl pro klaunství, neomezuje se jen na klasiku, ale dělá si legraci i z rocku, popu, rapu a nikoho nešetří. Samozřejmě i tančí, zpívají, jejich kreace jsou i improvizované podle situace a publika.

Dovolují si i ekvilibristiku s nástroji či s dalšími pomůckami a množstvím gagů doslova zahlcují diváka. Pro ty, kteří viděli nedávno v Praze na Proms vystoupení rakouského Množil Brass, je to další skvělý případ hudebního humoru.

Foto: Profimedia.cz

Ruský barytonista Dmitri Hvorostovsky byl jednoz z hvězd krumlovského festivalu.

Čtyři mladí kanadští tenoři jsou v posledních letech součástí vystoupení světových hvězd Andrei Bocelliho nebo Sheryl Crow. Školeni v klasické hudbě zpívají populární hity z muzikálů, filmů, italské písně či úpravy rocku a folku.

V Krumlově je doprovázela Pražská komorní filharmonie řízená Leošem Svárovským a Kanaďané si přivezli i vlastní jazzovou rytmiku. Svárovský zvládl spojit obé velice dobře a tak se zpěváci mohli soustředit na zpěv i povídání s publikem včetně překvapení – na jednu píseň dovezli i výbornou kanadskou zpěvačku Kelly Levesque.

Charakteristicky zakončili přídavky Cohenovým Hallelujah a italskou Vinceremo. Zpěvem, charismem a vtipem si získali publikum a koncertu i prospělo, že neměl přestávku, takže ani chladnější počasí ho nepokazilo.

Letošní festival měl největší hvězdy v barytonistovi Dmitriji Hvorostovském a v ruském klavíristovi Konstantinu Ščerbakovovi, ale i ostatní včetně zmíněných Poláků a Kanaďanů se podíleli na vysoké úrovni akce.

Reklama

Související témata:

Související články

Vstupenky na festival Okoř jsou už vyprodány

Vstupenky na Okoř jsou již vyprodané, varovali ve středu organizátoři festivalu. Sobotní program slibuje koktejl českých kapel a interpretů. Návštěvníci se...

Kulisou jubilejního Open Air Festivalu jsou bagry

Kulisu jubilejního pětadvacátého festivalu Open Air Music odstartovaného čtvrteční podvečer v Trutnově představují bagry. Staveniště dýchající prachem a hlukem...

Výběr článků

Načítám