Hlavní obsah

Česká televize připravuje 21 dokumentárních filmů

Právo, Eva Zajíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká televize letos schválila do výroby 21 dokumentů různých žánrů. Od historických přes portréty významných osobností až po umělecké projekty, jakým je třeba ohlédnutí za deseti sezónami Pražského komorního divadla.

Foto: Česká televize

Ivo Bystřičan se ve svém filmu Mých posledních 14 000 cigaret pouští do politického a tržního pozadí nejrozšířenější závislosti.

Článek

„Role ČT jako největšího producenta a koproducenta dokumentárních filmů byla vždy nezastupitelná, do budoucna ji chceme ještě posílit. Podporovat budeme jak zavedené významné režiséry a autory, tak i mladé nadějné dokumentaristy,“ slíbil generální ředitel ČT Petr Dvořák.

Diváci veřejnoprávní televize uvidí například celovečerní dokument Michala Dvořáka, který zachycuje průběh projektu Občan K. umělecké skupiny Ztohoven, kdy dvanáct umělců strávilo rok pod jinou identitou – s cizím občanským průkazem šli k volbám, pořídili si zbrojní pas i uzavřeli manželství. Štáb je sledoval od počáteční manipulace s průkazovými fotografiemi až do chvíle, kdy jednoho z nich zatkla policie.

Film Divadlo Komedie zastřeší 12 záznamů představení souboru PKD realizovaných pod vedením Dušana D. Pařízka, který se rozhodl ukončit svou činnost po neúspěšném dialogu se zřizovatelem, jímž je hlavní město.

Za pět minut dvanáct

Tým režiséra Radima Špačka pořídil profesionální záznamy stěžejních představení doslova „za pět minut dvanáct“.

Režisérka Andrea Culková, vážně ohrožená těhotenským diabetem, pátrá ve svém filmu Sugar blog po fatálních důsledcích konzumace cukru. Zajímá ji, jak konkrétně na nás působí a jak se závislost na něm projevuje ve společnosti. Veřejnoprávní televize chystá i filmový portrét úspěšného žokeje Josefa Váni či významného a průkopnického lékaře Bohdana Pomahače, který proslul celkovými transplantacemi obličeje.

Filmoterapeutický dokument s pracovním názvem Kesaj Tchave režisérky Rozálie Kohoutové vypráví o cestě dětského hudebnětanečního souboru z romské osady na východním Slovensku na vystoupení v Paříži a v dokumentárním infotainmentu Mých posledních 14 000 cigaret podnikne silný kuřák Ivo Bystřičan roční odvykací kúru, přičemž se vydá do Kutné Hory zkoumat zákulisí tabákového průmyslu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám