Hlavní obsah

Velkofilm Atlas mraků natočili Wachowští a Tykwer, do českých kin jde v listopadu

Právo, Jaroslav Špulák

Andy a Lana Wachowští, tvůrci legendární trilogie Matrix, se po delší odmlce vrátili k práci. Spojili se s režisérem Tomem Tykwerem a natočili epický velkofilm Atlas mraků. Aktuálně zveřejněný první šot k němu, plný dech beroucích záběrů, prozrazuje, že se je na co těšit.

Foto: EEAP

Jednu z hlavních rolí si ve filmu Atlas mraků zahrál Tom Hanks.

Článek

Filmová adaptace románu britského spisovatele Davida Mitchella (2004) vypráví šest žánrově odlišných příběhů, které se odehrávají v různých dobách a na různých místech od začátku 19. století až po postapokalyptickou budoucnost.

Zobrazuje myšlenku kontinuálně propojeného našeho bytí a činů napříč časem a prostorem, kde má všechno svou příčinu, následek i smysl, kde se vrahova duše promění ve velkého hrdinu a kde jediný laskavý skutek v přítomnosti vyvolá revoluci v daleké budoucnosti.

Wachowští a Tykwer by těžko natočili tak velkolepý film bez velkých hereckých osobností. Hned v několika rolích se v něm představí Tom Hanks, Hugo Weaving, Halle Berryová, Susan Sarandonová a Hugh Grant.

Foto: Profimedia.cz

Halle Berryová

Posledně jmenovaný k filmu řekl: „Když jsem četl scénář, myslel jsem si, že ho odmítnu. Dělám to tak často. Nakonec jsem si ale řekl, že mě zajímá, jak to celé Wachowští uchopí. Chtěl jsem s nimi dělat, protože jejich práci velice obdivuju. Jsou okouzlující, a mé role v tomhle filmu jsou neuvěřitelně záporné. Zahrál jsem jich hned několik. Hodně jsem zabíjel a znásilňoval, také jsem musel nosit ty příšerné makeupy a masky. Pravděpodobně ani nepoznáte, jakou roli ztvárňuji. O celém natáčení jsme hodně diskutovali a myslím si, že výsledek opravdu stojí za to.“

V České republice bude mít film premiéru 22. listopadu letošního roku.

Reklama

Související témata:

Související články

Fritz Lang byl průkopníkem sci-fi ve filmu

Do dějin se rakouský režisér Fritz Lang zapsal jako tvůrce patrně vůbec prvního sci-fi filmu. Svůj slavný němý snímek Metropolis natočil v letech 1925 až 1926....

Výběr článků

Načítám