Hlavní obsah

KC Zahrada hostí festival komiksů manga a anime

Právo, Klára Kolářová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od 26. července probíhá festival Advik v pražském KC Zahrada, jenž se zaměřuje na japonskou kulturu spojenou s fenomény mangy a anime. Festival nelze přehlédnout. Kus před vchodem do místa konání se tvoří fronty a diskutující hloučky mladých lidí. Někteří z nich jsou oblečeni po vzoru svých komiksových hrdinů, mají barevné kontaktní čočky a nákladné kostýmy. Jiní si vystačí jen s výrazným doplňkem, jako je třeba páska přes oko.

Foto: Profimedia.cz

KC Zahrada ožila festivalem manga a anime.

Článek

„Minulý rok nás navštívilo 2500 lidí, letos očekáváme podobné množství,“ říká Vojtěch Čepelák, jeden z organizátorů zajímavé akce. Advik nabízí patnáct sekcí, mezi nimiž je třeba promítání, ukázka bojového umění nebo vaření. Podle Čepeláka zájem mladých Čechů o tuto kulturu stále roste. „Díky internetu a kabelovým televizím se z tohoto stylu stává pomalu mainstream,“ vysvětluje. „Lidi na tom táhne hlavně ta výrazná vizualita a snadná rozpoznatelnost. Věkový průměr takového fanouška je šestnáct let.“

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pavlína Vendolská na Adviku

Sedmnáctiletou Pavlínu Vendolskou anime a manga baví už několik let. „Je to zas jiný druh trávení volného času,“ vysvětluje dívka se zelenou parukou na hlavě. To Ondřej Skála se o japonskou kulturu zajímá hlavně díky lidem, kteří se v této oblasti pohybují. Na sobě má osmnáctiletý student kostým ušitý podle jedné své oblíbené postavy se zvláštním útvarem na zádech.

Na Adviku se prodávají také různé hry, plakáty nebo figurky filmových postav. Jedna taková postavička velikosti panenky Barbie stojí kolem 1500 korun. Fanoušci jsou ovšem schopni na svůj koníček pilně šetřit. „Dvě paruky a jedny šaty mě přišly na čtyři tisíce,“ vypočítává čtrnáctiletá Ena Kos. „Šetříte na to sice dlouho, ale nakonec je to podobné jako s každým jiným koníčkem. Něco tomu obětovat musíte.“ Advik potrvá do neděle.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám