Hlavní obsah

Temného rytíře pronásledují tragédie

Právo, Zbyněk Vlasák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kritici se shodují, že s lepšími komiksovými adaptacemi se ještě nesetkali. Přesto si s sebou trilogie o Temném rytíři nese prokletí. Před uvedením druhého dílu zemřel na předávkování léky herec Heath Ledger, na denverské premiéře třetího šílený střelec zabil dvanáct lidí.

Foto: Warner Bros

Anne Hathawayová a držitel Oscara Christian Bale, zrovna jako Bruce Wayne.

Článek

Za mistra současné hollywoodské kinematografie je po zásluze považován režisér Christopher Nolan. Dokázal to nejen dramatem Počátek s Leonardem DiCapriem, ale především svou batmanovskou trilogií – první díl se jmenoval Batman začíná, druhý Temný rytíř a třetí, aktuální, Temný rytíř povstal.

Všechny tři vynikají minimálně mezi komiksovými adaptacemi tím, že nejsou jen přehlídkou nejnovějších technologií nabalenou na banální zápletku, ale mají ambice dát postavám hlubší základy a ději velkolepý epický rozměr.

„Ve filmu Batman začíná diváci sledují neštěstí a bolest motivující mladého muže, který si připadá bezmocný, který hledá svou cestu a snaží se zjistit, kdo je a čím se může stát,“ komentuje třeba vývoj své hlavní postavy představitel Bruce Waynea (alias Batmana) Christian Bale a pokračuje: „Poté přichází Temný rytíř, v němž tu cestu nalézá. Ale pak ztratí tu jedinou věc, která mu dávala smysl… a schovává se až do okamžiku, než musí spolu se svým městem čelit nové hrozbě.“

Foto: Warner Bros

Film Temný rytíř povstal stál údajně 250 miliónů dolarů. Náklady by se ale měly vrátit maximálně v řádu týdnů.

A doplňuje ho Anne Hathawayová, která si ve třetím díle střihla roli Catwoman (Kočičí ženy): „Ve filmech o Batmanovi dokázal režisér Nolan nastolit celou řadu zajímavých a řekla bych až filozofických otázek a současně při tom natáčet velkolepé akční sekvence nebo scény plné humoru. Bylo úžasné moci pracovat s někým, kdo má všechno v hlavě tak skvěle srovnané a jehož talent je zároveň naprosto nezpochybnitelný.“

Motivy šíleného střelce

Místo o kvalitách závěrečného dílu mimořádné trilogie se ale v těchto dnech hovoří o motivech Jamese Holmese, který v masce vnikl do kina na okraji Denveru a začal střílet do lidí. Sám se údajně v cele chová po vzoru batmanovských antihrdinů, a tak se nejen v internetových diskusích rozproudila debata o tom, jaký vliv na jeho chování měl komiks, popřípadě jeho adaptace.

Odborníci však mluví o možnosti podobných účinků jen na mentálně či sociálně výrazně narušené jedince. Místo Ledgerova Jokera ze druhého dílu či padoucha Banea (toho hraje Tom Hardy) ze třetího si tak střelec mohl vybrat jakéhokoliv jiného z charismatických záporáků, kteří se vyhlašují za vůdce „bezbranných a utlačovaných“.

Masakr zisky neohrozí

Stejně jako úmrtí Heatha Ledgera v lednu 2008 zřejmě ani denverský masakr výrazně neovlivní kasovní úspěch batmanovského blockbusteru. Byť se studio Warner Bros v případě filmu Temný rytíř povstal drží zpátky – v podstatě stoplo jeho propagaci, zrušilo slavnostní premiéru v Paříži, které se měla zúčastnit řada hvězd v čele s Balem, Hathawayovou nebo Nolanem, dokonce na poslední chvíli stornovalo i setkání tvůrců s novináři, na které bylo akreditováno také (jako jediný český deník) Právo.

A Nolan se po tragédii omezil jen na stručné prohlášení, ve kterém za celý štáb vyjadřuje svou hlubokou soustrast s oběťmi a mimo jiné říká: „Kino je mým druhým domovem a to, že někdo tohle nevinné a radostné místo narušil tak násilným a zvráceným činem, mě úplně zničilo.“

Studio se rovněž nějakou dobu zdráhalo zveřejnit první čísla návštěvnosti, ale nakonec se ukázalo, že zisky za úvodní víkend přesáhly 160 miliónů dolarů, což je nejlepší výsledek pro 2D film v historii.

Snímek Temný rytíř povstal tak může navázat na úspěch druhého dílu, který v celkovém součtu (po započítání všech zisků z kin i prodeje DVD a k tomu navázaných produktů) vydělal přes miliardu dolarů, což ho v historickém žebříčku řadí na dvanácté místo. Jen čtyři filmy před ním jsou ale staršího data výroby.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám