Hlavní obsah

U Lednických rybníků nalezli zlatý poklad o lásce v divadle Schmitta

Právo, Jiří P. Kříž

Nechtějí konkurovat Shakespearovským slavnostem ani Létu hereckých osobností, přesto má Dvorní divadlo v Hlohovci mezi Lednicí a Valticemi od začátku prázdnin stále vyprodáno. Na dvorek v Chaloupkách se vejde stěží šest desítek diváků. Už se ale rozkřiklo, že Enigmatické variace Erika Emmanuela Schmitta jsou o lásce.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Patrik Bořecký (novinář Larsen) a Zdeněk Černín (spisovatel Abel Znorek).

Článek

Režisér Zděněk Černín neví, co by si ještě vymyslel. Aby nevyšel ze cviku, nastudoval s brněnskými herci Patrikem Bořeckým a Davidem Kaločem komedii spíše filozofického autora v prostředí, kde by si ji nikdo jiný nasadit netroufnul. Na dohled od největšího moravského rybníka Nesyt, na břehu rybníka Hlohoveckého.

Variace záhadné

Sám hraje spisovatele Abela Znorka, nositele Nobelovy ceny, bonvivána a proutníka zastírajícího ovšem nevyrovnané nitro a zrazenou lásku k podivné severské venkovské krásce. Vzpomínky na ni rozjitří až novinář Larsen. Jak se ukáže, zná ji také. Další překvapivé zápletky a tajemství sluší se neprozrazovat.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Patrik Bořecký (novinář Larsen) a Zdeněk Černín (spisovatel Abel Znorek).

Není to první Schmittova hra, kterou Černín nastudoval. Úspěšný byl jeho Libertin v Městském divadle Brno. Prosadily se u nás i další dramatikovy hry Manželské vraždění (Na Jezerce), Hotel mezi dvěma světy (Opava), Záhada aneb Zapřená láska (Na Fidlovačce), ale především Oskar a růžová paní (Hradec, Uherské Hradiště).

Enigmatické (rozuměj záhadné, podivné, tajemné) variace dokážou letní návštěvníky Dvorního divadla pod širým nebem vtáhnout prvoplánovou lechtivostí, ale pak i zásadní tragičností, nedomilovaností, hloubkou příběhu.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Režisér Zdeněk Černín v roli spisovatele Abela Znorka.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Patrik Bořecký (novinář Larsen) a Zdeněk Černín (spisovatel Abel Znorek).

Variace začínají několika výstřely. Přibude jich, ale nikoho nezbijí. Jenom duše vystupují z rozhovoru těch dvou (v postavě Larsena Bořecký s Kaločem alternují) pěkně rozstřílené. Ono totiž všechno je relativní - i kdo hoho vlastně miluje.

Prospěšná šeptanda

Člověk by nevěřil, jak dneska může - na rozdíl od politiky - fungovat pozitivně šeptanda. Že nemá Dvorní divadlo na plakáty a propagaci, je snad zbytečné zdůrazňovat. Přesto je zájem o červencové, srpnové a zářijové reprízy obrovský. Neuchopitelné variace jsou zkrátka novým pokladem Lednicka-Valticka.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Dvorní divadlo v hlohoveckých Chaloupkách CHKO Lednické rybníky.

A ještě mám vyřídit vzkaz ubytovatelky Karly Brzobohaté z nedalekého Strachotína pod Pálavou: „Nedejte na Zákopčaníky předpovídající v televizi počasí. Kolem Pavlovských vrchů totiž neprší, i když prorokují déšť na celém území. Lidi po tom jejich věštění pobyt zbytečně vzdávají a přicházejí o prosluněnou jižní Moravu.“

Celkové hodnocení: 75%

Dvorní divadlo v Hlohovci u Lednice - Éric Emmanuel Schmitt: Enigmatické variace. Komedie o lásce.

Režie a scénografie Zdeněk Černín.

Hrají herci brněnských divadel.

Premiéra 29. června, psáno z reprízy 11. července 2012.

Nejbližší představení 18. a 25.7.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám