Hlavní obsah

Kouzelník Kurt Elling čaroval na pražském Žofíně

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý návrat současné světové jedničky mezi mužskými vokalisty, Američana Kurta Ellinga, do České republiky je událostí. Po Plzni a Hradci Králové v minulých letech ho v pondělí konečně viděla i Praha – byl hvězdou koncertu 7. ročníku festivalu Prague Proms v zahradě Žofína.

Foto: Profimedia.cz

Kurt Elling

Článek

Nedoprovázelo ho ale obvyklé kvarteto, nýbrž jako na celém probíhajícím evropském turné pouze dva hráči: kytarista Charlie Hunter a afroamerický bubeník Derek Phillips. Přestože místo koncertu nebylo vybráno příliš vhodně a letní stan zahradní restaurace limitoval počet diváků, nemluvě o rušení zvuky z jiné akce v paláci Žofín, dostalo se posluchačům opět vydatné porce prvotřídního jazzového zpěvu počátku 21. století.

Elling vychází pouze z textů standardů širokého stylového rozpětí od jazzu přes rock až ke country. Ve večeru založeném hlavně na písních z posledního alba Gate po odzpívání textového základu písní přecházel k improvizaci, rytmickým změnám, často využíval scatu, dokonce si pomáhal moderní technikou - měniči hlasu s ozvěnami.

Baryton čtyřiačtyřicetiletého jazzmana je znělý ve všech polohách, ať zpívá rockovou klasiku, jako Del Shannonovo Runaway nebo countryový klenot Hanka Williamse Lonesome Blues, či standard z repertoáru Nancy Wilsonové You Came Running. Exceloval i Hunter, který se svou sedmistrunnou kytarou nahrazoval během večera i basovou linku, takže vyvolával dojem dvou hráčů. Po necelých dvou hodinách si publikum vyžádalo dva přídavky. Nechyběla ani Ellingova nejslavnější píseň Joker.

Celkové hodnocení: 90 %

Kurt Elling

Trio Zahrada Žofína,

Praha, 9. července

Reklama

Související témata:

Související články

V Praze vystoupí Bruce Springsteen

V Praze vystoupí 11. 7. americký folkový zpěvák a kytarista Bruce Springsteen. O svém hudebním životě poskytl Právu rozhovor jeho kytarista Nils Lofgren.

Smrtelné hříchy očima Romana Eröse

Poetický název povídkové knihy Romana Eröse A čtvrtý kůň je plavý inspiroval citát z Bible o symbolu smrti. Ta je přítomna v každém příběhu, který je spojen...

Výběr článků

Načítám