Hlavní obsah

Nové knihy: Styron, Měrka, Obermannová, Cornwell, Durrell

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z maličko už letně prořídlé nabídky připomínáme vzpomínku amerického klasika Williama Styrona na dobu jeho vojenské služby. Pozornost si zasluhují domácí autoři Petr Měrka i Irena Obermannová. Britský prozaik Bernard Cornwell zavádí do 9. století a jeho rodák Gerald Durrell zase mezi zvířecí miláčky. Nádavkem komiks s hrdiny sešitu Ultimate Spider-Man a spol. 3.

Článek

William Styron:

Dlouhý pochod

Nové knihy

Slavný prozaik líčí v obsáhlé povídce dlouhý cvičný pochod amerických záložníků a působivě zachycuje nejen duševní stavy a rozpad psychických i tělesných sil pochodujících, ale i tupost a bezohlednost vojenské mašinérie, jež je nesmyslným rozkazem přivodí. Novela vznikla ze zážitků z vojenského výcvikového tábora v Severní Karolíně, kde Styron působil po povolávacím rozkaze v době Korejské války.

Mladá fronta, přeložil Radoslav Nenadál, 112 stran, 239 Kč

Petr Měrka:

Hitler se na vás usmívá

Nové knihy

Svět v podání Petra Měrky je jistě možno i navzdory všemu humoru a nadsázce vnímat jako beznadějný, cynický, hnusný, chorobný, perverzní, primitivní a veskrze vůbec zlý, říká v doslovu Milan Ohnisko. A čtenář má možnost se ptát, v čem a nakolik se Měrkův literární svět liší od světa skutečného, jejž dennodenně obýváme a jehož jsme obětmi i spolutvůrci.

Druhé město, 288 stran, 299 Kč

Irena Obermannová:

Vznášedlo

Nové knihy

Kniha nabízí zbrusu nové povídky, napsané výhradně pro tuto sbírku, doplněné několika dalšími, které už vyšly časopisecky. Povídky jsou podle autorky tak trochu artistický výkon, krasojízda na bílém koni, pirueta. Čím jsou kratší, tím je těžší je napsat. Vydat knihu povídek je pro autora vždycky výzva.

Motto, 176 stran, 219 Kč

Bernard Cornwell:

Smrt králů

Nové knihy

Román přináší další příběh Uhtreda z Bebbanburgu, velmože ve službách wessexského krále Alfreda, později zvaného Veliký. Alfred umírá a zdá se, že s ním odchází i sen o sjednocení anglických křesťanských království, neboť Británii hrozí, že země opět upadne do chaosu vnitřních rozbrojů a válek s vikinskými Dány. Alfred chce, aby po něm nastoupil vládu syn Edward, ale jsou tu další saští páni, kteří si činí nárok na trůn, a na severu čekají na svou příležitost pohanští Dánové se svým dávným snem ovládnout Wessex. Přísaha věrnosti váže Uhtreda k Alfredovi, ale ne k Edwardovi. Má složit přísahu i jemu, jak si přeje Alfred?

BB art, přeložil Jiří Beneš, 352 stran, 249 Kč

Gerald Durrell:

O mé rodině a jiné zvířeně

Nové knihy

Zvěrolékař psával o roztodivných zvířatech se stejnou láskou a humorem jako o své rodině, až časem přestala být hranice mezi jedním a druhým zřetelná. Leckoho by to zneklidnilo, pro zoologa s literárním talentem to však bylo ideální splynutí. Čtenářům sděloval jen historky vlídné, neurážející, sršící laskavým humorem. A také bezpočtem informací, protože jako správný milovník přírody věděl, že láska k ní nestačí, že je zapotřebí o ní rovněž vědět téměř všechno.

BB art, přeložila Emanuela Tilschová, 256 stran, 199 Kč

Mark Bagley, Brian M. bendis, Warren Ellis, Stuart Immonen:

Ultimate Spider-Man a spol. 3

Nové knihy

Další velká komiksová porce, v níž se dělí o čtenářskou přízeň Spider-Man s týmem Fantastic Four. Přichází zlomová událost v životě Petra Parkera, která ho naučí, že „s velkou mocí přichází i velká odpovědnost“. Nic už nebude takové, jako dříve. A přichází i první velký Spider-Manův protivník - a co horšího, zná Petrovo pravé jméno. Navíc i střetnutí s Doomem, které se řítí do monumentálního finále. Sice by se zdálo, že je to čtyři na jednoho, ale Doom má v ruce několik skrytých trumfů. Velmi nebezpečných smrtících trumfů.

Crew, přeložil Jiří Pavlovský, 96 stran, 199 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám