Hlavní obsah

Nová alba: Nohavica, Maroon 5, Gojira a výběry

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezesporu největší albovou událostí tohoto týdne je novinka Jaromíra Nohavici nazvaná Tak mě tu máš. V pátek ji pokřtil na festivalu Noc plná hvězd v Třinci. Kmotrem desky byl Roman Izaiáš, zpěvák skupiny Doga, pro kterou Nohavica v minulosti otextoval některé rockové skladby.

Článek

Jaromír Nohavica: Tak mě tu máš

Foto: Jaromír Nohavica Records

Nová alba

Čtrnáct písniček na albu Tak mě tu máš je Nohavicovým návratem ke kořenům. Opírá se v nich v podstatě jen o svou účelnou hru na kytaru a akordeon Roberta Kuśmierskiho. Když se v písních objeví piano nebo housle, náladu jako vystřiženou z autorových 80. let neboří.

Tematicky deska připomíná kolekci Divné století (1996). Nohavica textař je rozkročen od polohy pozorovatele nálad společnosti až po glosátora vlastního života (Já chci poezii, Zbloudilý koráb). Zřetelná jsou jeho chlapská (či občanská) naléhání (www.idnes, Kupte si hřebeny), jazykově pak přívětivá a chytrá tak, že to svádí vnímat je jako poezii s hudbou (Řeka zapomnění, Minulost). V tom zůstal jako autor neomylný.

Přestože mu příští rok bude šedesát let, album nestrádá generačním zatížením. Sdělení jsou univerzální, v mnohém nadčasová (Minulost, Řeka zapomnění), jen nehýří humorem. I ta nejskočnější skladba na desce – U nás na severu – je vlastně chmurná.

V bookletu alba je poslední písnička pojmenovaná Vše co kdy kdo řekl, zatímco na obalu Z minula do budoucna. Odhlédneme-li od vždy otevřené možnosti polemizovat s obsahem textů (třeba kvůli jiné prožívané náladě), je to jediná výtka.

Dobrých skladeb do české folkové pokladnice je na desce hned několik, témat k přemítání rovněž. Je to kolekce doby.

Argema: Od A do Z

Foto: EMI

Nová alba

Exkluzívní komplet 7 CD a 1 DVD s písničkami stálice naší rockové scény v abecedním pořádku vychází v limitovaném nákladu. Výjimečná kompilace zahrnuje veškerou tvorbu skupiny, která letos slaví 30 let existence. Nechybí žádný z hitů ani žádná z pomalých písní, které jsou doménou skupiny: Jarošovský pivovar, Tohle je ráj, Modrý pondělí, Prohrát není žádná hanba, Půlnoční den, Všechno co mám, Vyznání, Tisíc důvodů, Díky vám, Milionář, Milion snů, Černá růže, Láska jen pro jednu noc a spousta dalších.

Kamelot: Od A do Z

Foto: EMI

Nová alba

Komplet 8 CD s písničkami stálice české trampské a folkové scény v abecedním pořádku vychází v limitovaném nákladu. Tvorba Romana Horkého a Kamelotu, který letos slaví 30 let, vychází nyní v abecedním pořadí. Zahrnuje bezmála kompletní seznam písní, které kdy formace nahrála. Nechybějí hity Zachraňte koně, Vyznavači ohňů, Cesta za duhou, Honolulu, Zlata ryba, Tomáš, Země antilop, Pálava, Větrné město, Valerie, Chudák holka a mnoho dalších.

Maroon 5: Overexposed

Foto: Universal Music

Nová alba

Americká kapela Maroon 5 patří k nejúspěšnějším seskupením poslední dekády. Na svém kontě má více než sedmnáct miliónů prodaných alb, která získala zlatý nebo platinový status v pětatřiceti zemích. Její v pořadí čtvrté studiové album se jmenuje Overexposed a v základní podobě nabídne třináct písní. Fanoušci, kteří si pořídí deluxe verzi, se dočkají dalších tří písní a dvou remixů navíc.

Produkce desky se ujal Max Martin, kterého můžeme znát například z práce na albech Katy Perry, Pink, Kelly Clarkson, Celine Dion nebo Backstreet Boys. Některé z písní vznikly ale v produkci Bennyho Blanca nebo Ryana Teddera, kterého můžeme znát především jako frontmana kapely OneRepublic. Maroon 5 desku popisují jako svou nejpestřejší a zároveň nejpopovější. Představuje i několik exkluzivních hostů. Prvním zveřejněným je rapper Wiz Khalifa, který je ke slyšení v písni Payphone. Právě tuto skladbu šestice hudebníků z Kalifornie vybrala za pilotní singl.

Gojira: L’Enfant Sauvage

Foto: Warner Music

Nová alba

Po bezmála čtyřech letech čekání se metalisté z francouzské kapely Gojira připomněli svou v pořadí pátou studiovou deskou. Od roku 2001 existující kapela nahrála materiál na ni v newyorském studiu Spin. Spolupracoval s ní Josh Wilbur, který už v minulosti produkoval například album skupiny Lamb Of God.

Reklama

Výběr článků

Načítám