Hlavní obsah

Nové knihy: Stýblová, Flynn, Cornwell, Rankin i Kišimoto

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z novinek připomínám další z románů Valji Stýblové i román Američana Vince Flynna. Britský prozaik Bernard Cornwell zavede do časů stoleté války, Američané Grant Blackwood a Clive Cussler vyprávějí zase příběh takřka detektivní. Ten přímo popisuje americká soudní antropoložka Kathy Reichsová i nejčtenější současný britský autor tohoto žánru Ian Rankin. Následuje jeho kolegyně i rodačka Anna Stothardová. Do světa high society zavede Leonie Foxová.

Článek

Valja Stýblová:

Mecenáš v obnošené vestě

Nové knihy

Letošní jubilantka, obdivuhodně čilá devadesátnice prof. Valja Stýblová, navázala na svou trilogii věnovanou osobnosti štědrého mecenáše Josefa Hlávky příběhem ze závěru jeho života. Jeden z nejbohatších lidí své doby, který majetek vytvořil jen prací architekta a stavitele, založil a sám financoval Českou akademii věd a vytvořil nadaci pro vědu, umění, kulturu a vzdělávání, která přežila všechny režimy 20. století a funguje dodnes i sto let po jeho smrti. Jde o dokončení portrétu pro jiné podivínského člověka, který se velmi zasloužil o prosperitu českého národa.

Šulc-Švarc, 272 stran, 285 Kč

Vince Flynn:

Střežit a bránit

Nové knihy

Román začíná v Íránu, který vynakládá miliardy dolarů na rozvoj jaderného programu. Izrael už nehodlá spoléhat na to, že tuto nebezpečnou činnost zastaví mezinárodní společenství, a proto zorganizuje výzvědnou akci, která s ohledem na svou složitost a troufalost nemá v dějinách obdoby. Po útoku zůstane uprostřed druhého největšího íránského města radioaktivní sarkofág a rozsáhlé zamořené území. Rozzuřená íránská vláda veřejně obviní Izrael a Spojené státy a požaduje odškodné. Do hry vstupuje Mitch Rapp, špičkový americký expert na boj proti terorismu.

BB art, přeložil Michal Prokop, 304 stran, 99 Kč

Bernard Cornwell:

Azincourt

Nové knihy

Román popisuje okolnosti, které vedly k jedné z nejdůležitějších a také nejkrvavějších bitev stoleté války mezi Anglií a Francií, i bitvu samotnou. Došlo k ní 25. října 1415 mezi severofrancouzskými vesnicemi Azincourt a Tramecourt. Anglický král Jindřich V. tam na hlavu porazil mnohem početnější vojsko francouzského krále Karla VI., když nově využil bojových schopností svých lučištníků. Vítězství u Azincourtu zajistilo nadlouho anglickou nadvládu nad severní Francií. Téma bitvy později básnicky zpracoval William Shakespeare ve hře Jindřich V.

BB art, přeložil Jiří Beneš, 384 stran, 99 Kč

Grant Blackwood, Clive Cussler:

Ztracená říše

Nové knihy

Při potápění u břehů Tanzánie Sam a Remi Fargovi, hrdinové knihy Spartský poklad, narazí na zvon ze ztracené konfederační lodi. Začnou po ní pátrat, a netuší, že o její nalezení má enormní zájem i mnohem mocnější protivník. Vládnoucí mexická strana, ultranacionalistická Mexica Tenochca, chce loď získat, protože obsahuje tajemství, které by ji mohlo naprosto zničit. Od Tanzánie a Zanzibaru do deštných pralesů Madagaskaru a přes Indický oceán do Indonésie až k místu legendární erupce sopky Krakatoa se rozbíhá divoký závod Fargových a jejich protivníků – ale zvítězit v něm může jen jeden z nich.

BB art, přeložil Zdeněk Hofmann, 344 stran, 299 Kč

Kathy Reichsová:

Temné kosti

Nové knihy

Na automobilové závody se sjíždí na dvě stě tisíc fanoušků, a u charlottského okruhu se v sudu s asfaltem najde tělo. Vzápětí se v kanceláři Temperance Brennanové v Úřadu soudního lékařství okresu Mecklenburg objeví Wayne Gamble, mechanik jedné ze stájí, a vypráví šokující příběh. Před dvanácti lety jeho sestra Cindi, tehdy studentka posledního ročníku střední školy a začínající automobilová závodnice, zmizela i se svým přítelem Calem Lovettem. Ten udržoval styky se skupinou pravicových extremistů známých jako Vlastenecký oddíl. Mohlo by nalezené tělo patřit Cindi? Anebo Caleovi?

BB art, přeložila Kristýna Kučerová, 264 stran, 249 Kč

Ian Rankin:

Jména mrtvých

Nové knihy

V šestnáctém, předposledním dílu populární detektivní série uvádí autor svého hrdinu, edinburského policejního inspektora Johna Rebuse, do mimořádně složité situace. Je červenec 2005; jednání nejvyšších představitelů G8 ve Skotsku sleduje celý svět. Spolu se seržantkou Siobhan Clarkeovou bude mít práce až nad hlavu, jakmile se ukáže, že v těsné blízkosti přísně střeženého jednání nejmocnějších politiků světa řádí sériový vrah a pod hradbami Edinburského hradu vyhasl život sympatického poslance…

BB art, přeložila Jitka Fialová, 400 stran, 99 Kč

Anna Stothardová:

Růžový hotel

Nové knihy

Sedmnáctiletá dívka z Londýna se dozví, že v Los Angeles tragicky zemřela její matka, která ji jako tříletou opustila a beze stopy zmizela za oceánem. Ten sice nestihne, ale v mumraji smuteční hostiny proklouzne do matčina pokoje v Růžovém hotelu, odkud nakonec uteče s kufrem jejích věcí. Osamělá se pak protlouká cizím městem a pokouší se zjistit, kdo její matka vlastně byla.

Plus, přeložil Stěpán Hnyk, 312 stran, 299 Kč

Leonie Foxová:

Golfové paničky

Nové knihy

Vítejte v golfovém klubu a lázních Sv. Benedikta. Členství získají jen příliš bohatí, krásní a sexy. Podívejte do sauny a trochu se zapoťte před intimní švédskou masáží. Kdybyste potřebovali ještě trochu vylepšit náladu, je vám k dispozici i zdejší narkobaron. Na hřišti, které už zažilo nejeden báječný úder, si podávají ruce manželky fotbalistů i slavní automobiloví závodníci. Ke slavným kolegům se budete moci připojit i v baru na terase, kde si po dni plném náročného pózování pro paparazzi odpočinete u sklenky nejdražšího šampusu. Ale pozor, v klubu najdete více sexu, vydírání a zvráceného chování, než většina žen zvládne.

BB art, přeložila Jana Kordíková, 296 stran, 99 Kč

Joachim Friedrich:

Čtyři a půl kamaráda a poklad na školních záchodech

Nové knihy

Při zkouškách školního divadelního představení se moc nedaří. Hercům vynechává paměť, zapomínají roli, a jakmile zazní hudba, pejsek Sedmikrásek začne výt o sto šest. Nikdo kromě Kallovy detektivní kanceláře si proto nevšimne, že režisérovi kdosi podezřele často telefonuje. Když pak Ferda čirou náhodou ještě objeví výhružný dopis, je pro čtyři kamarády spolu se Sedmikráskem rozhodnuto – musí režiséra sledovat na každém kroku! Jenže stopa vede naneštěstí přímo na školní záchody…

BB art, přeložil Ondřej Müller, 144 stran, 199 Kč

Kolektiv autorů

Co to je toto?

Nové knihy

Uspořádat význačným osobnostem sborník k životnímu jubileu bývala dříve samozřejmost. Pro přispěvatele radost. Pro čtenáře rozkoš z počtení. V případě sborníku Co to je toto? se sešli literární přátelé Ivana Wernische, aby společně oslavili básníkovy sedmdesátiny: Ajvaz, Dudík, Dvorský, Kaprál, Koťátko, Kotyk, Král, Pitínský, Pížl, Přidal, Svěrák, Šanda, Šrut, dalo by se pokračovat. Naprosto originální projekt.

Druhé město, 120 stran, 199 Kč

Milan Zelený, Ján Košturiak:

Úvahy o proměnách světa kolem nás

Nové knihy

Nepřestávejte hledat vlastní cestu. Jen takové hledání pomáhá vytvářet, uspořádávat a organizovat nový svět. Jen tak se jedinec může učit od tisíců hledačů, a ne, jak tomu doposud často bývá, aby se tisíce učili od jedince a jeho „jediné možné cesty“. Každá vlastní cesta náš svět obohacuje a každá cesta již existující, přejatá a zkopírovaná, náš svět ochuzuje. Hledání je tvorba, ale kopírování vždy vyústí v pasivitu, lenost a chudobu.

Nakladatelství Lidové noviny, 184 stran, 199 Kč

Masaši Kišimoto:

Naruto 7

Nové knihy

V čúninské zkoušce začíná jít do tuhého a mladí geninové z Konohy bojují o holý život. Navíc se začíná naplno projevovat pečeť, kterou Sasukemu vtiskl tajemný Oročimaru. Mají naši hrdinové ještě šanci postoupit do dalšího kola zkoušky? A jak si vedou ostatní týmy? Skutečně jdou některé na smrt?

Crew, přeložil Jiří Pavlovský, 200 stran, 189 Kč

Reklama

Výběr článků

Načítám