Hlavní obsah

Zapomeňte na potřebu porozumět

Právo, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konec Pražského komorního divadla vyhání kumštýře soustředěné kolem Dušana D. Pařízka a Davida Jařaba do českých luhů a hájů. Druhý z charismatických režisérů tvůrčího týmu působícího v Divadle Komedie a protestujícího proti magistrátní nepodpoře uměleckých souborů ukončením činností výjimečného divadla, pokračuje v tvorbě na rozhraní experimentu a alternativy inscenací Artaud v Činoherním studiu v Ústí nad Labem.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Vpředu Jiří Černý (Dr. Latr), za ním Matúš Bukovčan (Artaud věčně prosící) – a flákoty.

Článek

Antoine Marie Joseph Artaud patří k zakladatelům skupiny francouzských surrealistů. Vědomě čerpal z prokletých básníků, zejména z Baudelaira. Sám trpěl od dětství několika nevyléčitelnými chorobami, byl deptán v blázincích a v jiných ústavech, kde se začínalo experimentovat s lidskou duší.

U nás zůstalo jeho dílo překladateli upozaděno ve prospěch jiných surrealistů. Jařabova inscenace v Činoheráku volně vychází s básníkovy tvůrčí zběsilosti a z neméně dramatických životních osudů. Artaud se stává depresívní výpovědí o stavu našeho šíleného světa bez naděje na vyléčení nemocné společnosti.

Režisér dokázal přesně zachytit stavy duše Artauda věčně umírajícího a prosícího (Matúš Bukovčan), kritického k sobě i okolí (Stanislav Majer), tichého i divokého (Jan Plouhar), vztah k ženám zpochybňujícího a zároveň obraz dívky vysípávajícího (Anna Fišerová).

Psychiatry s nerozpoznatelnou hranicí mezi lékařským experimentem, sadismem a sklonem ovládat slabší jedince hrají sugestivně Jiří Černý a Jiří Maryško.

Jak je patrné z výčtu, v Ústí nad Labem se z Komedie objevují navrátilci i nové tváře (Černý, Majer, Fišerová, Maryško). Psychedelickou hudbou, mnohdy omezenou na vibrující a zesilující se tón, vybavil inscenaci Petr Haas. Artaud přesně zapadá do 40. sezóny Činoherního studia: Co teď/Kudy ven.

Celkové hodnocení: 80 %

David Jařab: Artaud

Režie a scéna David Jařab, dramaturgie Vojtěch Bárta.

Světová premiéra 15. června 2012.

Reklama

Výběr článků

Načítám