Hlavní obsah

Janu Saudkovi náleží práva na jeho díla, potvrdil odvolací soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vrchní soud v Praze v úterý vyhověl žalobě fotografa Jana Saudka na společnost Saudek.com patřící jeho bývalé partnerce Sáře a jeho synovi Samuelovi. Fotograf se domáhal neplatnosti dvou licenčních smluv, podle kterých o jeho snímcích rozhoduje a zastupuje ho právě společnost Saudek.com.

Foto: MIchaela Říhová, Právo

Jan Saudek

Článek

Podle soudu je hlavní smlouva neplatná kvůli své neurčitosti a druhý dokument, který je její další verzí, je zcela bezpředmětný. Úterní verdikt je pravomocný.

Soudkyně Dagmar Javůrková uvedla, že smlouva neodpovídá podmínkám, které stanovuje zákon o autorských právech. Podle Saudkovy advokátky Dany Kořínkové je tak potvrzeno, že fotograf má veškerá práva ke svému celoživotnímu dílu. "Výhradní licenční smlouva je neplatná a žádná jiná její verze, která kdysi kolovala ve skenech, neexistovala. Přestože společnost Saudek.com tvrdila opak, je potvrzeno, že žádná práva k jeho dílu naopak neměla a nemá," řekla právnička.

Absolutní výhra

Saudek podle ní považuje verdikt odvolacího senátu za svou absolutní výhru a o případném uplatnění náhrady škody a jiných nároků se spolu ještě poradí.

Smlouvy pocházejí z 11. května 2005 a pražský městský soud už loni v květnu konstatoval, že jedna z nich je neplatná, protože má nejasný předmět. Saudek chtěl ještě určení u druhého dokumentu, který v úterý soud označil jako zcela bezpředmětný. Podle soudkyně Javůrkové je zřejmé, že existuje pouze jedna licenční smlouva, která je ale neplatná kvůli své nejasnosti.

Výhradní licenční smlouva se týkala práv pořizovat reprodukce ze Saudkových děl - zejména plakáty a pohledy. Třiasedmdesátiletý Jan Saudek je uznávaným fotografem. Proslul hlavně kolorovanými akty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám