Hlavní obsah

Hrad vystavuje život i vkus Ferdinanda V. Dobrotivého

Právo, Stáňa Seďová

Letohrádek královny Anny a Císařská konírna budou od pátku patřit stěžejní výstavě letošního roku na Pražském hradu – Poslední korunovaný český král Ferdinand V. Dobrotivý a umění jeho doby. Výstava bude otevřena denně až do 9. září.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Portrét posledního korunovaného českého krále Ferdinanda V. Dobrotivého.

Článek

Exponátů ze sbírek Pražského hradu a letních sídel Zákupy a Ploskovice bylo tolik, že autorům výstavy tentokrát nestačil jen samotný letohrádek.

„Celá výstava je rozdělena do čtyř sekcí v Královském letohrádku, kde návštěvníci mohou nejprve obdivovat původní císařský kočár, v další místnosti nejucelenější fond bílých porcelánových bust v Evropě, poté v hlavním sále obrazy, kopie korunovačních klenotů, medaile, křesla, trůny nebo například textilie a obleky. V horním podlaží jsou pak ukázky interiérů pokojů císařského bytu,“ poznamenal autor výstavy na Pražském hradě Jaroslav Sojka.

Milovníci historických stylů zde mohou obdivovat pracovnu hradního úředníka, proti tomu hned císařovu písárnu, salón na Pražském hradě, místnost nazvanou Malá audience a nakonec i úmrtní místo císaře.

„Lidé si tu mohou všimnout toho, jak se v polovině 19. století rozdělil nábytek do tří kategorií. A zatímco úředníci měli nábytek žlutý, prostý, císařský nábytek byl vždy buď bílo-zlatý, nebo mahagonový. Použili jsme původní nábytek, textilie nebo například i tapety firem, z nichž některé, jak jsme později zjistili, ještě kupodivu fungují i dnes,“ popsal vybavení pokojíčků v letohrádku spoluautor výstavy Martin Halata.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Místo, kde zemřel Ferdinand V.

Druhá část výstavy na rozdíl od první, která představuje život císaře a českého krále a jeho manželky Marie Anny Karolíny Pii Savojské, je v Císařské konírně věnována uměleckým dílům, která Ferdinand získal během českého pobytu.

„Tyto práce byly doplněny v intencích Ferdinandova vkusu. Návštěvníci mají možnost zhlédnout řadu dosud nevystavených obrazů. Skvostnou prací je Zlatá růže věnovaná papežem Řehořem XVI. císařovně Marii Anně z roku 1831. V konírně je sto osm exponátů a v letohrádku celkem čtyři sta,“ doplnil Sojka.

Vstupné na výstavu Ferdinanda V., který po abdikaci v roce 1848 ve prospěch synovce Františka Josefa I. dožil se svou ženou na Pražském hradě, kde také v roce 1875 zemřel, je 160 korun. Děti a senioři zaplatí poloviční cenu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám