Hlavní obsah

Německý Kassel bude konceptuální a technologický

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od 9. června do 16. září se na sto dní německé město Kassel změní ve světové město vizuální kultury. Uskuteční se tam už třináctá mezinárodní přehlídka documenta (psáno Němci zásadně s malým d), největší a nejlépe dotovaná bilance současného výtvarného umění, pořádaná pravidelně už od roku 1955.

Foto: Profimedia.cz

Zámek Wilhelmshoehe v německém městě Kassel

Článek

Poslední, 12. documentu v roce 2007 navštívilo 750 tisíc diváků a nepochybně i letos bude hesenské město v obležení. Na rozdíl od mnohem staršího Benátského bienále, kde si v národních pavilónech vystavuje každý stát, co chce, Kassel řídí vždy jeden pověřený kurátor a sám koncipuje celou expozici.

Letošní documentu připravila Carolyn Christov-Bakargievová, která se narodila v roce 1957 v americkém státě New Jersey v italské rodině (otec je ovšem původem Bulhar). Proslavila se především jako ředitelka muzea současného umění v Turíně (Museo di Arte Contemporanea di Torino). V jejím osobním výběru bude zastoupeno 150 autorů z 55 zemí, z Česka zřejmě nikdo.

Podle všech dosavadních informací se Christov-Bakargievová rozhodla, že odstraní z výstavy vše, co se nějak dotýká figurálního umění. Její kurátorský čin možná připomene byzantské a protestantské ničitele obrazů – tzv. obrazoborce. Zřejmě nás čeká v různé technologické podobě čistě konceptuální tvorba.

Kurátorka tvrdí, že jejím záměrem je prozkoumat formy umělecké představivosti, které jsou propojeny s novými technologiemi a vědou. Vedle výtvarníků si k přípravě expozice přizvala i osobnosti fyziky a biologie, ekologické architekty, techniky zajímající se o obnovitelné zdroje, filozofy, antropology, sociology. Bude to pokus, jak lze vidět nově z různých úhlů současnou civilizaci, takže je prý jen pochopitelné, že v tomto pohledu nemusí vše nutně spadat do kategorie výtvarného umění.

Reklama

Výběr článků

Načítám