Hlavní obsah

Názor o Cannes si můžeme udělat i my

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakouský režisér Michael Haneke je od neděle šestým režisérem v historii canneského festivalu, který má doma dvě Zlaté palmy. První dostal v roce 2009 za Bílou stuhu, druhou nyní za film Láska.

Foto: Yves Herman, Reuters

Michael Haneke přebírá hlavní cenu festivalu - Zlatou palmu.

Článek

Právě proto, že nad udělením druhé Zlaté palmy se vždycky hodně váhá (má ji například Francis F. Coppolla), byli favority spíše Cristian Mungiu s filmem Za kopci a Thomas Vinterberg, který natočil Hon. Osobně bych nejraději viděla nejvyšší ocenění v jeho rukou, ale od toho je porota, aby rozhodovala po svém. Nejvýš vyzdvihla Hanekeho film o tom, co znamená slovo láska, když jeden z páru pomalu umírá.

Mungiův film o lásce a víře odměnila za nejlepší scénář a za ženský herecký výkon, a na Hon „zbyla“ mužská herecká cena pro Madse Mikkelsena. Cenu poroty dostala komedie Kena Loache The Angel’s Share o partě mladých lidí, odsouzených k veřejným pracím.

Nyní se řada canneských filmů chystá na karlovarský festival a také do českých kin. Na to, zda porota rozhodla správně, si tedy budou moci udělat vlastní názor i čeští diváci.

Reklama

Výběr článků

Načítám