Hlavní obsah

V Praze začalo nonstop čtení československé literatury 20. století

V pondělí začalo v Praze nonstop čtení věnované československé literatuře druhé poloviny 20. století. Literární maraton pořádá každoročně na jaře Jazzová sekce. Pražské čtení v galerii JS ve Valdštejnské ulici potrvá 24 hodin, poté se maraton přesune do Lysé nad Labem a slovenských Košic, aby se ve středu opět vrátil do hlavního města.

Foto: Právo

V dalších ročnících se četlo například z díla Alexandra Solženicyna, Josefa Škvoreckého (na fotografii), Václava Havla či bratří Čapků.

Článek

Literárního maratonu se každoročně zúčastní stovky předčítajících, kteří se předem registrovali na internetu. Každý čtenář má 15 minut na to, aby přednesl úryvek z knížky, kterou si sám vybral. Čtení mohou přihlížet posluchači nebo si ho zájemci mohou pustit na internetu na adrese zde.

Nonstop čtení pořádá Jazzová sekce od roku 1998; tehdy ho věnovala americkému spisovateli Lawrenci Ferlinghettimu. V dalších ročnících se četlo například z díla Alexandra Solženicyna, Josefa Škvoreckého, Václava Havla či bratří Čapků. Vloni se předčítaly ukázky z díla autorů první poloviny 20. století.

Pořadatelé původně avizovali, že letošní ročník bude posledním. Na literární přehlídku jen těžko shánějí peníze. Pod tlakem čtenářů už ale uvažují o další ročníku, který by měl být věnován literatuře odposlechové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám