Hlavní obsah

Co dělá bublina u Národního? O víkendu nabídne film, výtvarné dílny a hry pro rodiny

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rámci festivalu reSITE vznikla na piazzetě Národního divadla v Praze velká bublina, v níž o víkendu vyvrcholí zábavný program pro veřejnost i rodiny s dětmi. Festival chce přeměnit Prahu v ideální město pro život, pořádá městské hry, cyklojízdu s prohlídkou Prahy, „dočasný“ park na Náplavce, výtvarné workshopy a další atrakce.

Foto: Smart Communication

Na piazzetě Národního divadla vyrostla obří bublina Rosy – multifunkční objekt z dílny berlínského umělecko-architektonického seskupení Raumlabor.

Článek

„V bublině od berlínského umělecko-architektonického seskupení Raumlabor se do neděle uskuteční kromě odborných diskuzí a workshopů zaměřených na městský design rovněž četný program pro veřejnost. Interaktivních dílen, jež se týkají možného využití vltavského nábřeží, výtvarného programu a her pro děti, prezentace festivalu United Islands, společného tance argentinského tanga nebo promítání dokumentárního snímku Urbanized se může zúčastnit každý, kdo chce strávit nadcházející víkend nevšedním způsobem,“ slibuje Barbora Dušková z agentury Smart Communication.

Festival se zabývá i zlepšením pražských nábřeží. Ředitel festivalu Martin Joseph Barry zve na Náplavku u Výtoně, kde bude za přispění multidisciplinárního studentského workshopu UrbanACT vytvořen provizorní park. V sobotu si budou moci návštěvníci s odbornou pomocí architektů vytvořit vlastní lavičku nebo jen tak posedět v parku. Připraveno pro ně bude rovněž odpolední grilování u řeky nebo hudební doprovod.

Městské hry

Na ulici i na řece se můžete zapojit do městských her, při nichž poznáte Prahu na šlapadlech, na prkně, na mostech či na žebříku.

Sobotní dopolední cyklojízda (10.00 piazzeta Národního divadla) centrem Prahy na vlastním či zapůjčeném kole provede účastníky po pražských architektonických skvostech ve stylu neo-renesance s odborným výkladem. Na bicykl se během festivalu chystá usednout i jeden z hlavních hostů festivalu - významná newyorská urbanistka Janette Sadik-Kahn, tvůrkyně více než 400 km newyorských cyklotras.

Jedním z hlavních bodů programu festivalu bude přednáška amerického architekta, autora přeměny Times Square a zakladatele norského krajinářského ateliéru Snøhetta, Craiga Dykerse. Tento klíčový přednášející festivalu reSITE promluví o veřejných prostranstvích v kontextech přírody a “lidské” přírody v sobotu od 16:00 na Nové scéně.

„Páteční i sobotní večer láká na piazzetu Národního divadla a do kina Světozor na dokument Garyho Hustwita, Urbanized, jenž umožní nahlédnout do zákulisí městského plánování a představí rozmanitou sérii projektů městského designu,“ doplnila Dušková.

Vstup je volný. Vše o festivalu reSITE najdete na www.resite.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám